Odenberg ska återupprätta KI:s forna glans

UTNÄMNINGAR. Mikael Odenberg, avgående generaldirektör för Svenska kraftnät och tidigare försvarsminister, blir ny ordförande för Karolinska institutets styrelse.

Foto: Foto: Svenska kraftnät
Johanna Alskog

I våras gjorde Mikael Odenberg klart att han inte vill fortsätta som generaldirektör för Svenska kraftnät när hans förordnade löper ut den sista februari. Planen då var att köra för fullt ända in i kaklet som generaldirektör, men Odenberg sade sig inte ha några bestämda planer för framtiden.

– Inte något mer i staten i alla fall. Efter 25 år i statens tjänst är det dags att ställa sig till den privata arbetsmarknadens förfogande, sade han i en intervju med Altinget.

Nu står det i alla fall klart att den mångåriga moderata riksdagsledamoten och tidigare försvarsministern trots allt ställer sig till statens förfogande ännu en gång. På torsdagen meddelade ministern för forskning och högre utbildning Helene Hellmark Knutsson att Mikael Odenberg blir ordförande för Karolinska institutets styrelse, ett uppdrag som han tillträder den 1 december.

Beslutet att tillsätta en ny styrelse hänger samman med den kritik som kom fram i Sten Heckschers granskning av KI:s hantering av Macchiarini-ärendet. Tidigare ordförande var Lars Leijonborg, som valde att avgå i september med anledning av skandalen.

– Det råder ingen tvekan om att det som inträffat har skadat Karolinska institutets anseende. KI rankas fortfarande högt internationellt, men det är ingen tvekan om att KI:s rykte har solkats både här hemma och internationellt, sade Mikael Odenberg vid torsdagens pressträff.

– Konsistoriets uppgift blir att försöka leda arbetet att återupprätta KI:s forna glans, om man så får uttrycka det, fortsatte Mikael Odenberg.

De övriga nya styrelseledamöterna är Göran Stiernstedt, tidigare sjukhusdirektör och landstingsdirektör samt erfaren statlig utredare, Liselotte Højgaard, professor i medicinsk teknik vid Köpenhamns universitet och avdelningschef vid Rigshospitalet i Köpenhamn och Bjørn Stensaker, professor vid institutet för pedagogik vid universitetet i Oslo.

Den nya styrelsen tillträder den 1 december.

LÄS OCKSÅ: Mikael Odenberg lämnar Svenska kraftnät


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00