Regeringen och SKR överens om miljarder till vården 

SATSNING. Regeringen och Sveriges kommuner och regioner har slutit överenskommelser om anslag till nära vård, psykisk hälsa samt kompensation för vårdmomsen. Överenskommelserna omfattar flera miljarder kronor.

Foto: Pixabay
Marie Lundahl

Regeringen och SKR har slutit flera överenskommelser som omfattar miljarder till hälso- och sjukvården, anslag från 2020 års statsbudget. Två av satsningarna är en del av januariavtalet och en är ett tillfälligt  statsbidrag på grund av ny praxis från Högsta förvaltningsdomstolen och EU-domstolen.

– Nu investerar vi mer pengar än någonsin för en stärkt nära vård. Den här överenskommelsen är en viktig del av reformeringen av primärvården. Den gör att vi gemensamt och långsiktigt kan arbeta för en mer tillgänglig och förebyggande hälso- och sjukvård, säger socialminister Lena Hallengren (S) i ett pressmeddelande. 

Den ena överenskommelsen mellan regeringen och Sveriges kommuner och regioner (SKR) omfattar drygt 5,9 miljarder under 2020, anslag som ska gå till utvecklingen av hälso- och sjukvård, i synnerhet på den nära vården.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00