Debatt

M: Skamligt att cancerköerna tillåts växa

DEBATT. Socialministern uttrycker oro för att jämlikheten i vården hotas, men den är redan oroande ojämlik. Det skriver riksdagsledamoten Camilla Waltersson Grönvall (M).

Foto: Fredrik Wennerlund/Moderaterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Camilla Waltersson Grönvall (M)
Riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson
 

Under 2019 genomfördes 334 skjutningar i Sverige. 42 personer dog och 120 personer skadades. Ett allvarligt samhällsproblem som måste lösas men som uppenbarligen inte skrämmer socialminister Lena Hallengren (S) i någon högre grad. Till skillnad från sjukvårdsförsäkringar.

Socialminister Lena Hallengren intervjuades nyligen i Barometern: ”Enligt Lena Hallengren hotas den jämlikheten [i vården] hela tiden, inte minst av privata vårdförsäkringar där de med större plånbok tillåts går före i vårdkön. – Det skrämmer mig ännu mer än skjutningarna, säger hon.”

Prioriterar fel

För att städa bort alla otydligheter: Vård ska ges efter behov och plånboken ska inte styra vem som får vård. Ingen ska kunna köpa sig förbi kön hos vårdgivare från såväl regioner som försäkringsbolag. Om detta råder ingen politisk konflikt.

Hallengren prioriterar kampen mot sjukvårdsförsäkringar, i stället för att ta sig an hälso- och sjukvårdens stora problem. Av de samlade sjukvårdsutgifterna utgör sjukvårdsförsäkringarna ungefär en procent. Om vårdgivare låter försäkringspatienter gå före i kön, så är det ett brott mot hälso- och sjukvårdslagen. Det är inte acceptabelt. Vid misstankar om detta ska det anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

Vårdköerna har fördubblats

Vård ska ges efter behov och plånboken ska inte styra vem som får vård. Ingen ska kunna köpa sig förbi kön hos vårdgivare från såväl regioner som försäkringsbolag.

Camilla Waltersson Grönvall (M)
Riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson

Hallengrens utfall mot privata sjukvårdsförsäkringar handlar uppenbart om att förskjuta fokus från ett av den socialdemokratiskt ledda regeringens allra största misslyckanden – vårdköerna. Sedan den rödgröna regeringen tillträdde år 2014 har köerna inom specialistvården mer än fördubblats.

Socialministern uttrycker oro för att jämlikheten i vården hotas, men den är redan oroande ojämlik.

Skillnad mellan län

Vi kan ta cancervården som exempel. I Östergötland får åtta av tio kvinnor med bröstcancer inte sin operation inom utlovad maximal väntetid, medan i Kronoberg får åtta av tio kvinnor med bröstcancer sin operation inom utlovad tid.

I Västerbotten får nio av tio män med prostatacancer inte sin strålbehandling inom utlovad maximal väntetid, medan i Västernorrland får närmare tre av tio män med prostatacancer sin strålbehandling inom utlovad tid.

Förödande utveckling

Mätt på nationell nivå ökar köerna i cancervården lavinartat. Siffror som riksdagens utredningstjänst tagit fram visar exempelvis att fem av sex personer med lungcancer inte får sin första behandlingsstart inom utlovad maximal väntetid. Det är en förödande utveckling och skapar berättigad oro hos alla människor som drabbats av en cancersjukdom.

En skamfläck

Vårdköerna och den regionala ojämlikheten över landet är de stora problemen inom svensk hälso- och sjukvård. Brott mot hälso- och sjukvårdslagen ska beivras men det skulle vara klädsamt om socialministern och regeringen lade betydligt mer energi och kraft på att korta vårdköer och se till så att människor får likvärdig vård. Det är en skamfläck i svensk välfärd att cancerköerna tillåts växa.

Moderaternas uppmaning till socialministern är att lyssna på vårt förslag att knyta särskilda resurser inom kömiljarden till cancervården i syfte att korta köerna. Alla patienter har rätt till vård i tid.

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00