Lex Lilla hjärtat kan få grönt ljus – men fler förslag finns på bordet

Regeringens Lex Lilla hjärtat ser ut att passera riksdagen. Men i socialutskottet vill man gå längre. Ett sätt är att drogtester alltid ska vara obligatoriska för de biologiska föräldrarna. ”I alla de fall som kopplas till drogproblematik, då ska det vara krav”, säger en ledamot.

”Jag skulle säga att Anders Hagsgårds förslag är den riktiga Lex Lilla hjärtat”, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).
”Jag skulle säga att Anders Hagsgårds förslag är den riktiga Lex Lilla hjärtat”, säger Camilla Waltersson Grönvall (M).Foto: Daniella backlund/SvD/TT
Josefin Lingström

Riksdagspartierna har fått säga sitt om regeringens proposition Lex Lilla hjärtat. Och i nuläget ser det ut som att förslaget kommer att få grönt ljus i riksdagen.

Moderaterna skriver tillsammans med Liberalerna och Sverigedemokraterna att de vill se långt fler åtgärder än de som finns i regeringens Lex Lilla hjärtat.

Enligt Camilla Waltersson Grönvall (M), socialpolitisk talesperson, är det för lite fokus på barnet i förslaget.

– Vi är inte nöjda med den. Det absolut viktigaste saknas. I regeringens förslag så är inte barnet ett eget rättsobjekt. När det här röstats igenom så kommer de biologiska föräldrarnas rätt till sina barn fortfarande väga tyngre än barnets bästa, säger hon till Altinget.

Vill ha igenom en till utredning

Samtidigt motionerar partierna om att socialutskottets egen utredning om hur barnets bästa kan bli ett eget rekvisit bör klubbas igenom. Det utreddes av Anders Hagsgård och redovisades tidigare i år.

– Jag skulle säga att Anders Hagsgårds förslag är den riktiga Lex Lilla hjärtat, därför att till skillnad från regeringens förslag så hade Hagsgårds förslag räddat henne. Flera av regeringens förslag går åt rätt håll, men det är inte tillräckligt, säger Waltersson Grönvall.

– Med Miljöpartiets följdmotion tolkar jag det som att vi är sju partier som är emot att regeringen vägrar göra barnets bästa till eget rekvisit. 

Lagkrav på drogtest

Förutom Hagsgårds förslag, vill M-SD-L se en rad andra åtgärder. De vill bland annat se licensiering av familjehem och ett nationellt register över dessa.

De vill även se ett lagkrav på obligatoriska drogtester av förälder eller vårdnadshavare inför umgänge eller i samband med vårdens upphörande.

– Det är i alla de fall som kopplas till drogproblematik, då ska det vara krav. Det är en betydande skillnad mot regeringens förslag, som inte kräver detta utan bara ger en möjlighet. Det räcker inte. Det har vi sett i andra fall, säger Waltersson Grönvall.

Beslutet om propositionen tas i kammaren 31 maj.

Läs också

Nämnda personer

Camilla Waltersson Grönvall

Socialtjänstminister (M)
Lärarutbildning svenska/engelska (ej avslutad), Högskolan i Karlstad och Göteborgs universitet

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00