Lena Hallengren ny minister

STATSRÅDSBYTE. Lena Hallengren blir ny barn- äldre- och jämställdhetsminister. Hon efterträder Åsa Regnér som får ett toppjobb i FN.

Foto: Björn Nordqvist
Johan Manell

Lena Hallengren har ministererfarenhet sedan tidigare. Hon var förskole- och ungdomsminister i regeringen Persson mellan år 2002 och 2006. Den innevarande mandatperioden har hon suttit som ordförande i utbildningsutskottet. Hon har tidigare också varit Socialdemokraternas talesperson i socialpolitiska frågor. 

– Det känns extra glädjande att axla det här uppdraget i en tid där vårt parti och regeringen har pekat ut just trygghetsfrågorna som så avgörande för samhällsutvecklingen, sade Hallengren vid en pressträff tillsammans med statsminister Stefan Löfven.

Fokus på äldrefrågor

Sitt största fokus kommer Hallengren att lägga på äldrefrågor.  

– Jag ser verkligen fram emot att ta mig an barn-, jämställdhets- och funktionshinderpolitik men det jag ser som min största och absolut viktigaste uppgift är att fortsätta förbättra livet för Sveriges äldre, sade hon. 

Där vill hon bland annat driva frågor om lika levnadsvillkor mellan äldre kvinnor och äldre män och fortsätta regeringens linje med att sänka skatten för pensionärer.

– Klyftan i beskattning mellan lön och pension var ett pinsamt arv från den borgerliga regeringen som vi steg för steg nu avvecklar. 2020 ska inte längre någon pensionär betala mer i skatt än den som är yrkesverksam, sade Hallengren. 

Jämställdhet

Den nya ministern fokuserade förhållandevis lite på jämställdhetsfrågorna under pressträffen. Men när hon fick frågor om detta menade såväl Hallengren som statsminister Stefan Löfven att de genomsyrade arbetet i alla frågor. Hallengren menade att hon som ung kvinna i politiken också hade personlig erfarenhet av jämställdhetsproblem.

– Att vara ung kvinna i politiken, man ska vara både döv och blind om man inte ska se ojämställdheten i sin egen vardag, sade Hallengren. 

LSS

En av frågorna den nya ministern kommer att få på sitt bord är den känsliga frågan om förändringar i LSS. Förslag som den tidigare ministern Åsa Regnér fick mycket kritik för från funktionshinderrörelsen. Hallengren vill därför ha en dialog med de som berörs. Samtidigt gav hon i dagsläget inget besked om hur hon ser på utredningen. 

– Vi har inga ambitioner att försämra människors möjligheter att leva fria och oberoende liv. Men låt mig få återkomma om ett litet tag med formerna för detta, sade hon.

På frågan om Hallengren tänkte bjuda in de övriga partierna till diskussioner om LSS redan före valet svarade hon:

– Jag återkommer om det. Men du är något på spåret. 

Regnér

Det var i går beskedet kom att Åsa Regnér lämnar regeringen för att bli vice chef för UN Women. Statsministern är glad över att Regnér fått jobbet.

– Det är en stolthet för Sverige och också en viktig del för att vara en tongivande kraft inom FN, sade Stefan Löfven.

Nämnda personer

Lena Hallengren

Gruppledare Socialdemokraterna
Lärare (Högskolan i Kalmar 1996)

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00