Läkemedel i fokus för ministermöte

Läkemedelsförsörjningen är huvudfrågan när EU:s sjukvårdsministrar möts i Stockholm den här veckan. Men kommissionens lagstiftningsförslag kommer inte att diskuteras.

Acko Ankarberg Johansson tycker att de informella ministermötena är ett bra tillfälle att lyssna in var de övriga länderna står. 
Acko Ankarberg Johansson tycker att de informella ministermötena är ett bra tillfälle att lyssna in var de övriga länderna står. Foto: AP Photo/Virginia Mayo.
Linda Berglund

– Vi kommer att titta på läkemedelsbristen, för den är både europeisk och världsvid”, säger sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) till Altinget.

I förra veckan presenterade EU-kommissionen sitt förlag till en ny läkemedelslagstiftning. Men den kommer inte att diskuteras vid det informella ministermötet, även om det på dagordningen står läkemedsbrist och precissionsmedicin, med patienter som inleder.

– För mig är det viktigt att vi alltid börjar med patientperspektiv när vi ska prata om en fråga, så det känns jättebra att vi får de här korta bilderna, säger Acko Ankarberg Johansson.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00