Debatt

Kompetensutveckling om astma och allergi behöver bli obligatorisk för vårdpersonal

Astma, allergi och atopiskt eksem är folksjukdomar men trots detta är kunskapen i vården alldeles för låg. Det skriver Mikaela Odemyr, ordförande Astma- och allergiförbundet.

En förutsättning för att vi patienter ska kunna få bästa möjliga vård är att de personer vi möter inom vården får tid till regelbunden kompetensutveckling, skriver debattören.
En förutsättning för att vi patienter ska kunna få bästa möjliga vård är att de personer vi möter inom vården får tid till regelbunden kompetensutveckling, skriver debattören.Foto: Isabell Höjman/TT
Mikaela Odemyr
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Patienter ska få bästa möjliga vård och tillgång till de medicinska och tekniska landvinningar som hela tiden görs inom vården. Det betonas ofta hur viktig kunskapsstyrning är inom vården. Statliga myndigheter som Socialstyrelsen och Läkemedelsverket lägger resurser på riktlinjer och rekommendationer. SKR har en kunskapsstyrningsorganisation med nationella programområden som sedan har lokala varianter ute i regionerna.

Kunskap saknas i vården

Mycket arbete läggs alltså på att ta fram nya behandlingsrekommendationer och riktlinjer av olika slag men utan tid för vårdpersonalen att ta till sig de senaste rönen gör dessa ingen nytta. Astma- och allergiförbundet har uppmärksammat detta bland annat i samband med de nya behandlingsrekommendationerna för astma och atopiskt eksem som blev klara i våras.

Astma, allergi och atopiskt eksem är folksjukdomar men trots detta är kunskapen i vården alldeles för låg. Vi ser tyvärr att nya behandlingsriktlinjer inte implementeras, att utredningar brister och att patienter ibland tyvärr får fel vård på grund av detta.

Kompetensutveckling handlar förstås om mycket mer än nya riktlinjer men implementering av riktlinjer förutsätter att vårdpersonal får tid att fördjupa sig i den kunskap som sammanfattas i behandlingsrekommendationer. Vilka behandlingar som är bäst, vilka patienter ska remitteras vidare och när det finns skäl att göra undantag från rekommendationerna?

Ineffektiv vård för patienterna

En förutsättning för att vi patienter ska kunna få bästa möjliga vård är att de personer vi möter inom vården får tid till regelbunden kompetensutveckling. Bristen på detta förvärrar stressen i vården och ger ökade kostnader eftersom vården blir ineffektiv. Men det främsta skälet till Astma- och allergiförbundets krav på regelbunden kompetensutveckling är att kunskapsbristen leder till sämre livskvalitet för patienterna.

Mycket arbete läggs alltså på att ta fram nya behandlingsrekommendationer och riktlinjer av olika slag men utan tid för vårdpersonalen att ta till sig de senaste rönen gör dessa ingen nytta.

Nu har regeringen beslutat om en utredning som ska ge förslag på vilka krav som ska ställas på legitimerad vårdpersonal, bland annat krav på kompetensutveckling, något som vi alltså välkomnar. Vi ser fram emot en dialog med utredaren om vikten av kompetensutveckling ur ett patientperspektiv.

Astma- och allergiförbundet har många gånger lyft att vården lider av kunskapsbrist och att kompetensutveckling ska vara obligatorisk för legitimerad vårdpersonal. Detta är något som redan gäller i de flesta europeiska länder. Vi välkomnar därför att regeringen nu ska utreda frågan.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00