KI ska återlämna samiska kvarlevor

Karolinska institutet får återlämna kvarlevorna efter Christina Catharina Larsdotter till Malå Sameförening och Malå Sameby. Det har regeringen beslutat.

Linda Berglund

Kvarlevorna efter Christina Catharina Larsdotter hittades häromåret vid en inventering som startade 2015. Att det finns samiska kvarlevor kvar i samlingarna var oväntat, då en stor del av kvarlevorna och det mesta av originaldokumentationen förstördes i en brand 1892. 

Christina Catharina Larsdotter var över två meter lång på grund av en tillväxtsjukdom. Hon avled 1854, men varför och när hennes kropp grävdes upp och fraktades till KI är oklart. 

Malå Sameförening och Malå Sameby har begärt att kvarlevorna ska återlämnas för att kunna begravas.

– Det samiska folket i Sverige har historiskt drabbats hårt, både av arkeologiska utgrävningar och den rasbiologiska forskningen. Även om det aldrig kan göras ogjort så måste vi lära oss av vår historia och göra vårt yttersta för att den inte ska upprepas. Därför känns det bra att kvarlevorna nu kommer att återlämnas och jordsättas i kvinnans hembygd, säger utbildningsminister Mats Persson i ett pressmeddelande.

Kvarlevor räknas som lös egendom och därför krävs enligt budgetlagen ett regeringsbeslut om överlåtelse.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024