Debatt

Jacobsson Gjörtler: "Modernisera friskvårdsbidraget"

DEBATT. Reglerna för friskvårdsbidraget är omoderna och omfattar inte den växande grupp av människor som väljer att motionera och delta i exempelvis motionslopp på egen hand. Reglerna bör uppdateras så att de omfattar även enskildas anmälningsavgifter till motionslopp, skriver Jonas Jacobsson Gjörtler, riksdagsledamot (M).

Foto: Jonas Jacobsson Gjörtler
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Jonas Jacobsson Gjörtler

Riksdagsledamot för Moderaterna

Arbetsgivare har sedan länge möjlighet att skattefritt erbjuda personalen ett friskvårdsbidrag i syfte att motivera till fysisk aktivitet. Avdraget omfattar motionsaktiviteter av enklare slag så som gymnastik, styrketräning, spinning, bowling, racketsporter som bordtennis, tennis, badminton eller squash, lagsporter som volleyboll, fotboll, handboll och bandy, med mera.

Den anställde kan också själv betala avgiften, och mot kvitto få ersättning från arbetsgivaren för sitt utlägg. Arbetsgivaren kan ersätta en anställds utlägg oavsett om det gäller årskort, klippkort eller enkelbiljetter utan att skattefriheten påverkas, under förutsättning att betalningen avser förmåner som uppfyller kriterierna för skattefria motions- eller friskvårdsaktiviteter.

Löpare går miste om bidraget

Det vore därför rimligt att även enskilda anmälningsavgifter till motionslopp omfattas av rätten till friskvårdsbidrag.

I dagsläget finns det dock en grupp som går miste om friskvårdbidraget, nämligen den som inte köper gymkort, bowlar, spelar tennis etcetera. Den som motionerar och deltar i motionslopp på egen hand, exempelvis joggar, åker skidor eller cyklar, kan inte nyttja friskvårdbidraget såsom regelverket ser ut i dag. Med ett moderniserat friskvårdsbidrag kan även denna grupp omfattas.

Enligt dagens regler är anmälningsavgifter till motionslopp avdragsgilla för arbetsgivaren och skattefria för den anställde, under förutsättning att arbetsgivaren anmäler ett lag. Men för individuella startavgifter går det inte att nyttja friskvårdbidraget. Det gäller såväl de stora loppen som Vasaloppet, Vätternrundan eller Lidingöloppet som lokala lopp som Springtime och Vårruset. Det gör att den som motionerar på egen hand – vilket det kan finns olika skäl till så som egna preferenser, eller att det inte går att få ihop ett helt lag på arbetsplatsen – inte omfattas av friskvårdsbidraget.

Rimligt att motionslopp ingår

Anställda som lever hälsosamt och tränar regelbundet presterar också bättre på jobbet. Genom att uppmuntra fler till motion och friskvård kan skador förhindras och riskerna för allvarliga sjukdomar begränsas.

Det vore därför rimligt att även enskilda anmälningsavgifter till motionslopp omfattas av rätten till friskvårdsbidrag. På så sätt uppmuntras även den som motionerar på egen hand.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00