Hallengren om sågningen av lagförslag om privata sjukvårdsförsäkringar: ”Bör beaktas” 

Regeringens lagförslag om skärpning för privata sjukvårdsförsäkringar får tung kritik från Lagrådet, oppositionen och branschen. Enligt Vårdföretagarna saknas det bevis för att sjukvårdsförsäkringar skapar förtur i vårdköerna. Men socialminister Lena Hallengren (S) insisterar på att utredningen ändå är ”ett första viktigt steg för att öka kontrollen”.

Lagrådet har sågat Socialdemokraternas lagrådsremiss om att reglera hur privata sjukvårdsförsäkringar får påverka vilken patient som får vård när, men S går ändå vidare med förslaget, trots kritik från oppositionen och branschen. Från vänster: Socialminister Lena Hallengren (S), Camilla Waltersson Grönvall (M) och Natasa Ristic Davidson, Vårdföretagarna.
Lagrådet har sågat Socialdemokraternas lagrådsremiss om att reglera hur privata sjukvårdsförsäkringar får påverka vilken patient som får vård när, men S går ändå vidare med förslaget, trots kritik från oppositionen och branschen. Från vänster: Socialminister Lena Hallengren (S), Camilla Waltersson Grönvall (M) och Natasa Ristic Davidson, Vårdföretagarna.Foto: Lars Schröder/TT/Axel Adolfsson/Vårdföretagarna/Collage Altinget
Marie Lundahl

Regeringen tillsatte 2020 en utredning om reglering av privata sjukvårdsförsäkringar för att minska risken för att patienter med sjukvårdsförsäkring får förtur i vårdkön framför patienter utan försäkring. Betänkandet kom i höstas och efter remissrundan gick regeringen vidare med en lagrådsremiss.

Som Altinget tidigare har rapporterat har Lagrådet reagerat på regeringens förslag och kritiserar det för att vara ”otydligt” och att syftet med att ändra i lagstiftningen inte behövs. Även delar av branschen och den politiska oppositionen tycker att lagförslaget inte håller.

{{toplink}}
Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Läs också

0:000:00