Hägglund: Sjukvården bättre i statlig regi

INTERVJU. En mer jämlik vård och ett bättre utnyttjande av sjukvårdens resurser. Det är några av fördelarna om ansvaret för sjukvården flyttades över till staten, anser före detta socialministern Göran Hägglund.

Göran Hägglund, som efter 25 år lämnade politiken, har ingen
längtan tillbaka.<br>
Göran Hägglund, som efter 25 år lämnade politiken, har ingen längtan tillbaka.
Foto: Foto: Kristdemokraterna
Ella Sundström

Det blev en tredje pappamånad, ensamstående kvinnor fick rätt till assisterad befruktning och det blev en utredning om surrogatmoderskap, trots Kristdemokraternas motstånd. Men det är också politikens förutsättningar, säger den före detta kristdemokratiska partiledaren och socialministern Göran Hägglund i en intervju med Altinget.

– Vi tyckte annorlunda än de flesta andra partier och Kristdemokraterna i riksdagen var betydligt färre än de som tyckte annorlunda. Det är politikens villkor och sedan får man vara missnöjd med det, men det är bara att kavla upp ärmarna och komma med nya idéer.

Nya idéer är däremot något som Göran Hägglund saknar hos sina efterträdare. Tempot har saktat ner och det finns ingen tydlig reformagenda.

– I väldigt mycket har de fortsatt med det som vi påbörjade. Men jag tycker att på några områden kan jag vara bekymrad. Vården måste utvecklas och förändras för att möta morgondagens utmaningar. Jag ser inte riktigt de här reformidéerna från regeringen.

Många motsättningar

I väldigt mycket har de fortsatt med det som vi påbörjade. Men jag tycker att på några områden kan jag vara bekymrad. Vården måste utvecklas och förändras för att möta morgondagens utmaningar. Jag ser inte riktigt de här reformidéerna från regeringen.

Göran Hägglund om regeringens sjukvårdspolitik.

Samtidigt finns en stor oro för vad Ilmar Reepalu och utredningen på välfärdsområdet ska komma fram till när det gäller vinster i vården. I en tidigare intervju med Altinget lyfte Heidi Stensmyren, ordförande för Sveriges läkarförbund, värdet av blocköverskridande överenskommelser inom sjukvården för att säkra lösningar som håller även efter ett regeringsskifte. Det är en uppfattning som delas av Göran Hägglund, särskilt när det kommer till frågor om långsiktiga forskningsprojekt. Men i vissa frågor, som exempelvis vinster i välfärden, är motsättningarna för stora.

– Åtminstone inom vänstern i socialdemokratin, och i ännu större utsträckning Vänsterpartiet förstås, finns det en övertygelse om att allt sköts bättre i monopolform. Jag delar inte den uppfattningen. Jag tror att det vore en stor olycka om all äldreomsorg och sjukvård skötes av det offentliga. Det blir en sämre vård med sämre utvecklingskraft, säger han.

Staten borde ta över ansvaret för sjukvården

När Göran Hägglund tillträdde som socialminister fanns det ingen annan tanke hos honom än att landstingen skulle fortsätta att driva sjukvården. Utgångspunkten var att även om det fanns alternativ vore vägen dit varit för lång och svår för att det skulle vara värt mödan. Istället var det bättre att arbeta inom givna strukturer.

– Under åren som minister kom jag att ompröva den ståndpunkten för att istället hävda att sjukvården skulle skötas bättre i statlig regi.

Det finns framförallt två starka skäl till att varför sjukvården borde tas över av staten. Dagens landstingsgränser är konstlade, menar Göran Hägglund. Sjukvården har skötts av landstingen sedan 1850-talet i en tillvaro där det handlade väldigt lite om att bota människor. Genom att ta bort dessa gränser kan resurser utnyttjas mer effektivt.

– Vi kan göra investeringar som är klokare. Istället för att varje landsting själv köper utrustning så gör vi det tillsammans i ett sådant antal som det krävs.  

Det andra skälet är att det blir lättare att uppnå jämlik vård.

– Det måste vara en av de allra viktigaste uppgifterna. En uppgift som blir allt svårare att upprätthålla, men för att få riktig kraft i den processen så tror jag att staten skulle vara bättre på att sköta sjukvården, säger han.

Ingen längtan tillbaka till politiken

För nästan precis ett år sedan, den 25 april 2015, lämnade Göran Hägglund politiken.

– Jag visste ju inte hur det skulle vara att verkligen kliva ut från riksdag och regeringskansli efter att ha befunnit mig där i nästan 25 år. Jag är otroligt tacksam och glad över de år jag gjorde i politiken. Men jag känner ingen längtan tillbaka.

Av flera olika skäl ville Göran Hägglund fortsätta att driva äldre- och sjukvårdsfrågor även efter att han lämnade politiken. Frågor som han anser är något av de viktigaste man kan ägna sig åt som politiker. Mindre än ett år efter att han slutade som socialminister tog han plats i det privata vård- och omsorgsföretag Aleris styrelse. Numera arbetar Göran Hägglund även som rådgivare åt pr-byrån Narva.

– Det är roligt och intressant att få arbeta med ungefär samma frågor, men med ett helt annat perspektiv. Det finns en roll för mig att spela med den bakgrund som jag har. Bara genom att kunna beskriva hur politiken fungerar, hur politiker tänker och kanske hur man bäst når ut och förklarar det som man vill få sagt.

Dokumentation

Göran Hägglund

  • Socialminister från 2006 till 2014.
  • Partiledare för Kristdemokraterna 2004 till 2015.
  • Riksdagsledamot för Kristdemokraterna mellan 1991 till 2015.
  • Är född 1959

Nämnda personer

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00