Debatt

Friends: Mobbning är ett samhällsproblem

Om vi som samhälle ska bemöta den alarmerande mobbningen som våra barn utsätts för, krävs långsiktiga insatser understödda av långsiktigt hållbar resursfördelning – inte snabba åtgärder för att avhjälpa en akut uppkommen situation. Det skriver Maja Frankel, generalsekreterare på barnrättsorganisationen Friends.

”Pandemi, våld och den mentala ohälsan bland våra barn och unga blir varje dag än mer kännbar.”
”Pandemi, våld och den mentala ohälsan bland våra barn och unga blir varje dag än mer kännbar.”Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix/TT
Maja Frankel
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Otryggheten i skolan är alarmerande. Varje dag går många barn till skolan med en klump i magen. Den dystra sanningen är att varje år drabbas över 60 000 barn och unga av mobbning. Det är oacceptabelt. För oss på barnrättsorganisationen Friends är det självklart att förändra för så många barn och unga som möjligt, men en enskild organisation kan inte nå ut till alla. Här ser vi att de olika partierna har ett ansvar att skapa förutsättningar för en långsiktigt hållbar situation för Sveriges barn och unga.

Skolan är barnens arbetsplats

Vi har under hösten följt den växande oron för tryggheten i skolan. Pandemi, våld och den mentala ohälsan bland våra barn och unga blir varje dag än mer kännbar. Friends möter dessa barn vid varje skolbesök som vi genomför. Vi märker det även på de samtal som vi får på vår Råd och stöd-linje som vänder sig till barn, föräldrar och vuxna som jobbar med barn.

Vi vet att det finns mycket att göra i skolan. Inte minst inom den psykosociala miljön. Våra barn spenderar en stor tid av sin vakna tid på skolan och det åligger huvudmannen att skolan är en trygg plats för dem. Områden som elevhälsa och arbetsmiljö regleras i bland annat skollagen och arbetsmiljölagen. Det är viktigt att inse att skolan är barnens arbetsplats och bör behandlas därefter.

Mobbning är det yttersta uttrycket för normer och strukturer inom samhället.

Därför är det oroväckande att inse att de förebyggande åtgärder mot diskriminering, trakasserier och kränkningar – kort och gott mobbning – inte får de resurser som krävs. Tvärtom präglas insatser av kortsiktighet: snabba åtgärder genomförs för att avhjälpa en akut uppkommen situation, vilket hjälper ett utsatt barn eller en skola med mobbningsproblematik i stunden. Men avsaknad av långsiktiga insatser innebär ofta att problemen återkommer efter ett tag, då kärnproblematiken inte har på ett effektivt sätt åtgärdats.

Hela samhället måste agera

Friends menar att det krävs ett långsiktigt åtagande från politikens håll. Om vi som samhälle ska bemöta den alarmerande mobbningen som våra barn dagligen utsätts för, krävs långsiktiga insatser understödda av långsiktigt hållbar resursfördelning.

Mobbning är inte ett individproblem. Mobbning är det yttersta uttrycket för normer och strukturer inom samhället. Den synliga mobbningen drabbar inte bara den utsatta men även dennes omgivning. Klasskamrater, föräldrar och andra omkring det enskilda barnet påverkas av utsattheten och dess konsekvenser. Det kan i värsta fall innebära suicid eller suicidförsök. Därför är det viktigt att understryka att hela samhället måste agera för att komma åt mobbningens rötter.

Därför är det viktigt med att rejält åtagande från politiken sida att lyfta upp mobbningsproblematiken i skolan. Att känna sig trygg, välkomnade och få en studiemiljö utan trakasserier kräver ett samhällsåtagande med målet att förändra normer och strukturer. Först då kan mobbning upphöra.

Konkret handlingsplan mot mobbning

Mer arbete krävs för att förstå och bemöta den komplexa problembilden som ligger bakom mobbningen och dess konsekvenser. Här ser vi på Friends att långsiktiga insatser och samverkan med oss barnrättsorganisationer skulle vara en viktig del i det arbetet för att identifiera en konkret handlingsplan för de kommande åren.

Vi skulle såklart vilja att mobbning blir något som det läses om i historieböckerna, men för att nå dit måste det till attitydförändringar. Långsiktiga resurser behöver läggas för att vi gemensamt kan ge det våra barn och unga förtjänar: en trygg skolgång, fri från trakasserier och kränkningar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00