Fler kroniska sjukdomar kartläggs

FOLKHÄLSA. Det finns ett stort behov av kunskapsstöd för de kroniska sjukdomarna endometrios, epilepsi och psoriasis. Socialstyrelsen har därför påbörjat en förstudie för att identifiera hur vården kan förbättras för drabbade patienter.

Ella Sundström
Fakta
Socialstyrelsen har ingen klassificering om vad som är en folksjukdom. Men de nationella riktlinjerna riktas oftast till sjukdomar som drabbar många människor och innebär stora kostnader för samhället. Exempelvis diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och olika former av cancer.

Endometrios är en kronisk gynekologisk sjukdom som cirka 200 000 kvinnor i Sverige lider av. Runt 20 procent av de drabbade har mycket svåra smärtor, vilket kan göra det svårt att arbeta eller studera när symtomen är som värst.

Epilepsi är ett samlingsbegrepp för en grupp av kroniska sjukdomar som innebär att vissa hjärnceller är överaktiva, vilket leder till olika typer av anfall. Minst 60 000 personer i Sverige har epilepsi och 5 000 nya insjuknar varje år.

Psoriasis är en kronisk sjukdom som innebär inflammation i de övre hudlagren, vilket kan leda till rodnad, fjällning och klåda. För vissa kan besvären vara så stora att det påverkar det sociala livet. Cirka två till tre procent av befolkningen är drabbad.
 

Källa: Socialstyrelsen och Vårdguiden

Socialstyrelsen ska på uppdrag av regeringen identifiera kroniska sjukdomar där det finns ett stort behov av ökat kunskapsstöd. Sjukdomarna endometrios, epilepsi och psoriasis kommer nu att ingå i en förstudie

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00