FHM rekommenderar en femte vaccindos: ”Spridningen kommer att öka igen i höst”

Personer från 65 år och personer från 18 år i riskgrupp rekommenderas av Folkhälsomyndigheten att ta en femte ”höstdos” covid-19-vaccin. Även vuxna personer som inte tillhör någon riskgrupp får ta en kostnadsfri fjärde dos om de vill.

Folkhälsomyndigheten har nya rekommendationer för covid-19-vaccin för i höst.
Folkhälsomyndigheten har nya rekommendationer för covid-19-vaccin för i höst.Foto: Johan Nilsson/TT
Marie Lundahl

Enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer om covid-19-vaccination ska regionerna från den 1 september ska erbjuda en femte dos covid-19-vaccin till personer som fyllt 65 år och till vuxna över 18 år i riskgrupp, exempelvis immunnedsatta, gravida och personer med hjärt- och lungsjukdomar.

– De över 64 år samt andra vuxna med ökad risk för allvarlig sjukdom och död i covid-19 kan behöva ett ökat skydd inför den kommande höst- och vintersäsongen, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell under en pressträff tillsammans med socialminister Lena Hallengren (S) under tisdagen.

För vuxna i åldern 18 till 64 år som inte tillhör någon riskgrupp behöves ingen påfyllnadsdos, enligt Folkhälsomyndigheten. Rekommendationen om tre doser gäller tillsvidare.

Altinget logoVård och Hälsa
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget vård och hälsa får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00