EU förbereder ny myndighet för hälsonödlägen

HÄLSONÖDLÄGEN. Statsminister Stefan Löfven (S) meddelade riksdagen i går att Europeiska rådet är positivt till att inrätta en EU-myndighet för beredskap och hälsonödlägen (HERA). EU-kommissionen ska ta fram förslag till toppmötet i juni.

Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Marie Lundahl

I går onsdag informerade statsminister Stefan Löfven (S) riksdagen om förra veckans toppmöte i Europeiska rådet där coronakrisen, försvarssamarbete och beredskap inför framtida hälsokriser diskuterades.

Säkra vaccinleveranser

Statsministern fick kritiska frågor av riksdagsledamöterna kring hur Sverige kan säkra vacciner via EU-samordning i motsats till att själva leta utanför EU. Men Stefan Löfven stod fast vid att EU-samordningen är Sveriges huvudspår.

– Vår vaccinsamordnare har ett uppdrag att titta utanför detta. Men det är bara det att det ligger inte några lager på hyllan och väntar. Hela världen efterfrågar vaccin, sa Löfven.

– Om inte vi hade varit med i den här samordningen hade vi inte varit i närheten av att börja vaccinera nu. 

En starkare hälsounion

På EU-toppmötet fattades även beslut kring hur EU kan bli starkare som hälsounion. I ett gemensamt uttalande från toppmötet skriver medlemsstaternas ledare:

“Arbetet med förslagen om hälsounionen och läkemedelsstrategin, bland annat i fråga om tillgången till läkemedel i medlemsstaterna, bör också fortsätta.”

– Många välkomnade kommissionens förslag om att inrätta en EU-myndighet för beredskap och insatser i hälsonödlägen, det som kallas HERA, sa statsministern i riksdagen.

Han syftade på förslaget om att etablera bioförsvarsmyndigheten Health and emergency preparedness and response agency (HERA), med mål att vara igång 2023.

Förslag klara i juni

EU-ländernas ledare vill nu att EU-kommissionen på toppmötet i juni ska lägga fram en rapport med konkreta förslag på hur EU-länderna tillsammans kan möta framtida hälsokriser och kunna garantera läkemedel och utrustning till alla medlemsstater.

Kommissionens rapport ska även innehålla förslag på informationsutbyte och samordning. Vidare ska förslag på gemensam offentlig upphandling, säkerställandet av tillräcklig produktionskapacitet inom EU och hur strategiska reserver kan byggas upp, tas fram.

Arbete föreslås följas upp under andra halvåret 2021.

Nämnda personer

Stefan Löfven

Styrelseordförande Sipri, styrelseordförande Olof Palmes minnesfond, styrelseledamot Stiftelsen Harald Edelstam
Svetsare (AMU i Kramfors)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00