Analys av 
Johanna Alskog

Den rosa elefanthjorden på socialdepartementet

KRISTDEMOKRATERNA. Göran Hägglund hamnade väldigt rätt när han blev socialminister. Samtidigt hamnade han besvärligt nära de där frågorna som är så svåra för varje svensk kristdemokrat.

Foto: Kristdemokraterna
Johanna Alskog

Att som partiledare för Kristdemokraterna bli socialminister i en borgerlig regering kan te sig naturligt, till och med självklart. Och det saknades sannerligen inte aktivitet inne på socialdepartementet under Alliansåren 2006-2014.
Apoteksreformen fick det att gunga under fötterna på svenskarna som med darrande händer började köpa alvedon på macken, landstingen jagades med lock och med hot, fler patienter skulle plötsligt välja mer själva, patientsäkerheten bli bättre och åldrande par fick löfte om att bo ihop även på hemmet. Bland mycket annat.

Blev ett rundningsmärke

Men så var det vissa tillfällen när den välkammade energiska politikern, som tillsatte rader av utredningar, lovade handling, presenterade lagförslag samtidigt som han styrde partiet, blev som paralyserad. Frågor där Göran Hägglund förvandlades till en bromskloss eller i bästa fall ett plågat rundningsmärke.

Förslagslistan från 2009 från Anders Miltons arbetsgrupp om att få ner aborttalen var en bra lista, enligt de flesta. Men hur bekymrad Göran Hägglund än var över aborttalen, hur många gånger än olika aktörer viftade med listan, så nej, åtgärderna var inte någon uppgift för socialdepartementet.

Könsneutrala äktenskap
Första stora Hägglund-rundningen skedde 2008 när M, FP, C, S, V och MP gick ihop om en könsneutral äktenskapslag. 2009 röstades lagen igenom av riksdagen, under motstånd från KD.

År 2009 ledsnade Socialstyrelsens generaldirektör Lars-Erik Holm på att vänta på handling från socialdepartementet, rundade Hägglund och tillsatte en egen utredning på myndigheten som såg över de rättsliga villkoren för transsexuella, särskilt om att ta bort steriliseringskravet för att få byta kön.


Steriliseringskravet blev ändå kvar till år 2012, då Diskrimineringsbyrån i Uppsala lyckades runda Göran Hägglunds oförmåga att presentera ett lagförslag genom att få rätt i domstol om att diskrimineringskravet stred mot grundlagen.

Men så var det vissa tillfällen när den välkammade energiska politikern, som tillsatte rader av utredningar, lovade handling, presenterade lagförslag samtidigt som han styrde partiet, blev som paralyserad.

Assisterad befruktning
Och så vårvintern 2012 krävde riksdagen – med motstånd från Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – att regeringen skulle återkomma med ett lagförslag om ensamstående kvinnors rätt till assisterad befruktning.

Samtidigt begärde riksdagen – med motstånd från Kristdemokraterna och Vänsterpartiet – att frågan om surrogatmödraskap ska utredas.

Den här gången hade någon i Alliansen till slut tänkt ut en lösning på Göran Hägglunds problem: att leda ett parti vars hållning i frågor kring kön och sexualitet inte uppfattas som tidsenlig av något annat parti förutom Sverigedemokraterna, att sitta i regeringen och ovanpå det vara socialminister.

I stället för att tvingas tillsätta två utredningar som han inte ville ha, så bollades frågan nu över till justitiedepartementet och den moderata justitieministern Beatrice Ask.

Nämnda personer

Anders Milton

Ordförande Stiftelsen Europaskolan
Läkare (Uppsala uni., 1986)

Göran Hägglund

Ordförande i Public service-kommittén, styrelseordförande Systembolaget, Samtrafiken och Cancerfonden, senior rådgivare Reform society
Gymnasieutbildning

Lars-Erik Holm

Tidigare generaldirektör Socialstyrelsen och Statens strålskyddsinstitut
Läkare (Karolinska institutet, 1977)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00