Fridolins stab kan vara ett regelbrott

GRANSKNING. Utbildningsminister Gustav Fridolin har fler politiskt anställda eftersom han både är statsråd och språkrör. Det kan dock strida mot instruktionerna för Regeringskansliet, anser Mathias Sundin (FP).

Mathias Sundin (Bild: Riksdagen)<br>
Mathias Sundin (Bild: Riksdagen)
Ella Sundström

I en granskning som Altinget har gjort visade det sig att Gustav Fridolin har den största politiska staben av alla ministrar.

Trots att utbildningsdepartementet är förhållandevis litet har det 18 politiskt anställda. Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) har flertalet av de politiska tjänstemännen under sig, tio stycken, medan de andra två statsråden på departementet får dela på åtta stycken. Det kan jämföras med elva politiskt anställda under utbildningsminister Jan Björklunds (FP) tid.

När utbildningsdepartementet fick frågan varför svarade kommunikationschefen Margareta Stridh att ”vissa statsråd kan ha något flera politiskt anställda t.ex. om man är partiledare eller språkrör.”

– Det var ett väldigt märkligt svar. Det är inte skäl nog till att ha fler anställda, säger riksdagsledamoten Mathias Sundin (FP) till Altinget.

Det är en gammal, ouppklarad tvistefråga. Hur mycket får man använda sitt departement till partifrågor?

Göran Sundström, Docent i statsvetenskap vid Stockholms Universitet

Mathias Sundin har tidigare anmält Åsa Romson till konstitutionsutskottet (KU) efter att en statssekreterare på miljödepartementet fått i uppdrag att vara samordnare till de bägge språkrören, trots att de är ministrar på olika departement. Sundin skriver i sin anmälan att ”avdela en statssekreterare åt rent partipolitiska funktioner är dock i uppenbar strid med bestämmelserna i instruktionen för regeringskansliet”.

Den aktuella granskningen påminner mycket om situationen på utbildningsdepartementet. Därför vill inte KU:s ordförande Andreas Norlén (M) kommentera fallet i detalj, men han menar att det är en viktig principiell fråga.

– Vi håller just nu på med en granskning som tangerar detta. Jag vill inte föregripa utredningen, men tjänstemännen är till för regeringsarbete. Det är en intressant fråga som lyfts, säger Norlén till Altinget.

Det håller även Göran Sundström, docent i statsvetenskap på Stockholms Universitetet, med om. Rena partifrågor ska skötas av partikansliet och inte Regeringskansliet säger Göran Sundström till Altinget. Samtidigt menar han att gränsdragningen ibland kan bli oerhört svår.

– Det är en gammal, ouppklarad tvistefråga. Hur mycket får man använda sitt departement till partifrågor? frågar sig Göran Sundström.

Dokumentation

Läs mer: Fridolin har den största politiska staben

Altingets tidigare granskning visar att utbildningsministern Gustav Fridlolin (MP) har den största politiska staben.

Av 197 anställda på utbildningsdepartementet är totalt 18 politiskt anställda. Det är lika många som finansdepartementet, ett departement med 455 anställda.


0:000:00