Om  
Magnus Ranstorp

Terrorforskare till Sidas styrelse

Förra veckan utsåg regeringen tre nya ledamöter till Sidas styrelse. En av dem är terrorforskaren Magnus Ranstorp. ”I den värld vi lever i nu behövs den typen av kompetens”, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av de nya ledamöterna i Sidas styrelse.
Terrorforskaren Magnus Ranstorp är en av de nya ledamöterna i Sidas styrelse.Foto: Sören Andersson/TT
Albin Bohlin

Under förra veckans regeringssammanträde valdes tre nya ledamöter till biståndsmyndigheten Sidas styrelse och en av dem är Magnus Ranstorp, docent vid Försvarshögskolan.

– Magnus har enormt lång erfarenhet av säkerhetspolitiska frågor. I den värld vi lever i nu, med terror och andra antidemokratiska krafter, behövs den typen av kompetens, säger bistånds- och utrikeshandelsminister Johan Forssell (M) till TT.

Magnus Ranstorp beskriver vikten av att bistånd ska riktas rätt och effektivt.

– Det handlar om att skapa transparens i bidragsgivning överhuvudtaget. Det är ju en frågeställning jag ofta tagit upp. Inte att inskränka bistånd eller offentliga bidrag, men att skapa transparenta processer, att se att man kan effektivisera, säger Magnus Ranstorp till TT.

Förutom Ranstorp valdes även Liberalernas tidigare partisekreterare Nina Larsson och Edvard Agrell, tidigare generalsekreterare för Kristdemokratiskt internationellt center, till nya styrelseledamöter. De tre nya ledamöterna ersätter Emma Ihre, vars förordnande går ut, och två vakanser – vilket innebär att styrelsen nu blir fulltalig.

– Styrelsen har varit liten tidigare och nu får vi in ny kompetens. Tillsammans med den nya ledning Sida har, med ny generaldirektör och en ny styrelseordförande, så vill vi ge Sida en nystart, säger Johan Forssell till TT.

Nämnda personer

Magnus Ranstorp

Styrelseledamot Sida, docent i statsvetenskap och strategisk rådgivare vid Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS) vid Försvarshögskolan
Docent i statsvetenskap (Försvarshögskolan 2005)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00