Debatt

Ungsvenskarna: EU:s legitimitet står på spel

DEBATT. EU har frossat i sig medlemsstaternas beslutandemakt och skattemedel. Vi måste inse vad EU har kommit att utvecklas till, skriver Tobias Andersson (SD). 

Tobias Andersson (SD).
Tobias Andersson (SD).Foto: SDU
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Tobias Andersson (SD)
Talesperson Ungsvenskarna, riksdagsledamot och kandidat till Europaparlamentet 

 

I den EU-politiska debatten hyllas ofta EU:s positiva sidor och svenskt medlemskap i unionen ses som självklart. Det råder inga tvivel om att EU:s handelspolitik tillsammans med den inre marknaden har tillfört ett stort mervärde för svenska företag och skapat reell tillväxt i Sverige. Inte heller tvekar vi på att EU har en stor roll att fylla när det kommer till att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och tackla klimatutmaningarna.

Särskilt mycket mer anser vi dock inte att EU borde ansvara för.

Verkningslösa EU-projekt

Vi tycker helt enkelt att det är orimligt att runt 50 procent av de beslut som fattas i Sverige är direkt påverkade av tidigare fattade EU-beslut. Samt att vi i Sverige i dag betalar in runt 40 miljarder till EU varje år och nu riskerar att behöva betala in ytterligare 15 miljarder kronor per år om den socialdemokratiska regeringen inte nyttjar sitt veto. Pengar som hade kunnat investeras i vår gemensamma välfärd slösas istället bort på verkningslösa EU-projekt utan uppföljning.

Ungdomar drabbas

Hela EU:s legitimitet och framtid står på spel, då kan man inte öka takten och fortsätta på det spår som förorsakade Brexit.

Tobias Andersson (SD)
Nationell talesperson Ungsvenskarna

Som om det inte vore nog tar EU:s maktfullkomlighet sig an olika skepnader konstant och i slutändan är det ofta vi ungdomar som drabbas. Nu senast i form av Copyrightdirektivet innehållandes både länkskatt och uppladdningsfilter som i praktiken riskerar att begränsa vår yttrandefrihet och våra memes.

Trots att Socialdemokraterna var ensamma i Sverige med att stå bakom förslaget kommer vi ändå att bli tvungna att följa det mot vår vilja, är det rimligt? Knappast.

Vägrar tillåta

Det stannar dock inte vid att EU verkat för att förbjuda våra memes, redan 2018 klubbade man igenom ett förslag rörande tvingande kvotering av streamingtjänster. Det innebar att Netflix, HBO och andra privata bolag på området måste säkerställa att deras utbud till 30 procent består av lokalt producerat innehåll.

EU anser helt enkelt att de vet bättre än vad företagen själva vet rörande vad konsumenterna efterfrågar och vägrar därför tillåta att marknaden själv styr utbudet.

EU måste banta

Vi menar att man måste nyansera den annars så ensidigt positiva bilden av EU och tillåta sig att inse vad EU har kommit att utvecklas till. När EU-kritiska krafter dessutom är på frammarsch runt om inom unionen borde även de mest EU-positiva politikerna rannsaka sig själva och inse att det gått för långt.

Hela EU:s legitimitet och framtid står på spel, då kan man inte öka takten och fortsätta på det spår som förorsakade Brexit och återkommande genererar valframgångar för EU-skepticism.

EU har frossat i sig medlemsstaternas beslutandemakt och skattemedel och måste i dag bantas drastiskt både för den egna hälsans skull och för dess närstående.

Nämnda personer

Tobias Andersson

Riksdagsledamot (SD), ordförande i näringsutskottet, ledamot i partistyrelsen, näringspolitisk talesperson
Företagsekonom (Handelshögskolan i Göteborg)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00