Unga vuxna är optimistiska om privatekonomin

44 procent av personer mellan 18 och 29 år tror att 2024 kommer bli ett bättre år för privatekonomin, detta enligt Swedbanks beräkningar. Samtidigt kommer det att vara mindre pengar kvar i plånboken när räkningarna är betalda.

Unga vuxna är optimistiska – trots mindre pengar i plånboken?
Unga vuxna är optimistiska – trots mindre pengar i plånboken?Foto: Riksbanken
Albin Bohlin

– Det är fler som ser ljusare på sin ekonomi jämfört med året innan, men unga vuxna sticker ut som mest optimistiska, säger Swedbank ungdomsekonom Julia Hofvendahl i ett pressmeddelande.

Swedbank drar slutsatserna utifrån en undersökning gjord av Kantar medias Sifopanel. Av de personer som har svarat på undersökningen, i åldersgruppen 18–29 år, tror 44 procent att privatekonomin kommer att bli bättre under 2024. I äldre ålderskategorier är den siffran 16 procent.

Även om inkomsterna räknas upp med tre procent räknar Swedbank med att unga vuxna kommer att ha 260 kronor mindre kvar i plånboken jämfört med 2023. Studenter kan däremot räkna med mer tillskott. Eftersom prisbasbeloppet höjs under 2024 kommer studenter med fullt studiemedel att få drygt 1 100 kronor mer i månaden, vilket innebär en förbättring jämfört med året innan eftersom kostnadsökningarna för studenter väntas bli 720 kronor i månaden.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00