Tullverkets chef får gå

Tullverkets generaltulldirektör Charlotte Svensson tvingas lämna sin post. Regeringens beslut är fattat i samråd med Charlotte Svensson, enligt ett pressmeddelande från finansdepartementet.

Generaltulldirektör Charlotte Svensson får lämna Tullverket.
Generaltulldirektör Charlotte Svensson får lämna Tullverket.Foto: Johan Nilsson/TT
Johanna Alskog

Enligt flera oberoende källor står det klart att Charlotte Svensson, Tullverkets generaltulldirektör, kommer tvingas lämna sin tjänst. Det rapporterade Göteborgs-Posten efter lunch på onsdagen, uppgifter som bekräftades i ett pressmeddelande från regeringen tidigare på eftermiddagen.

Charlotte Svensson får kliva av uppdraget som chef för Tullverket och blir i stället utredare, med ansvar för utredningen om kommuners möjligheter att göra bakgrundskontroller av sina anställda.

– En av regeringens viktigaste uppgifter är kampen mot den organiserade brottsligheten och gängkriminaliteten. Tullverket har en central roll i det arbetet och myndigheten får nya verktyg och muskler att bekämpa brottsligheten. Charlotte Svensson har gjort flera viktiga insatser för Tullverket, inte minst genom att stärka det underrättelsebaserade arbetet. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) i ett pressmeddelande.

Rekordsiffror och stormar

Någon mer specifik orsak till att Charlotte Svensson får lämna Tullverket uppger regeringen inte i pressmeddelandet. Så sent som förra veckan kom 2023 års statistik över tullens narkotikabeslag – som visade rekordsiffror.

Men det har stormat kring Charlotte Svensson. Expressen skrev i november om missnöje bland de anställda kring arbetsförhållandena ute på fältet. Året innan skrev samma tidning om att myndigheten tvingades hålla krismöten med personalen kring missnöjet med hur ledningen prioriterade i verksamheten.

Tidigare S-statssekreterare

Svensson har varit chef för myndigheten sedan hösten år 2018, hennes förordnande som generaldirektör löper därmed ut i höst. Hon har bland annat en bakgrund som statssekreterare hos tidigare S-ministrarna Anders Ygeman, Morgan Johansson och Magdalena Andersson. 

Vikarierande generaltulldirektör blir överdirektören Johan Norrman, enligt regeringens pressmeddelande. En ny ordinarie generaltulldirektör kommer att rekryteras i en öppen ansökningsprocess enligt gängse rutiner.

Läs också

Nämnda personer

Charlotte Svensson

Generaltulldirektör
Jurist (Stockholms uni., 1990)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00