Trots kritiken – nu ska Riksbanken följa ny lag

Det har varit en lång lagstiftningsresa, med gott om kritik längs vägen. Men från årsskiftet börjar den nya riksbankslagen gälla, med förändringar både för Riksbanken och för fullmäktige. ”Vissa organisatoriska förändringar har redan genomförts”, säger vice riksbankschef Anna Breman till Altinget.

”Det är väldigt svårt att särskilja vad som är penningpolitik respektive finansiell stabilitet”, säger förste vice riksbankschef Anna Breman. Men nu tvingas Riksbanken att göra den avvägningen.
”Det är väldigt svårt att särskilja vad som är penningpolitik respektive finansiell stabilitet”, säger förste vice riksbankschef Anna Breman. Men nu tvingas Riksbanken att göra den avvägningen.Foto: Tim Aro, Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Processen med att få en ny riksbankslag på plats har tagit tid. Det började med att en utredning tillsattes år 2016. Därefter har tusentals sidor utredningstext stötts och blötts. Men i höstas gick lagstiftningsarbetet i mål.

Den 1 januari 2023 är den nya lagen på plats.

Bland de mest högljudda kritikerna under resan har varit Riksbankens direktion, det vill säga riksbankschefen och de vice riksbankscheferna. I remissrundan skrev direktionen bland annat att den nya riksbankslagen ”bör präglas mer av principiella bestämmelser och mindre av detaljreglering”.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00