Tredje gången gillt för flera toppnamn

IHÄRDIGHET. Ett antal av partiernas toppnamn har utan framgång försökt att ta sig till EU-parlamentet tidigare. För flera av kandidaterna är det tredje försöket, två ställer upp för fjärde gången.

Jörgen Warborn (M) och Sara Skyttedal (KD) kandiderar för tredje gången. Maria Weimer (L) kandiderar för fjärde gången.
Jörgen Warborn (M) och Sara Skyttedal (KD) kandiderar för tredje gången. Maria Weimer (L) kandiderar för fjärde gången.
Johan Manell

Skam den som ger sig. I det stundande valet till Europaparlamentet är det flera av toppnamnen som gör nya försök att ta sig till parlamentet.  

En av de som ser ut att lyckas ta steget till Bryssel denna gång är Sara Skyttedal. Hon stod på plats 6 på KD:s lista förra gången. Men redan för tio år sedan kandiderade hon, på plats 45 för partiet. 

I de opinionsmätningar som varit inför valet ser KD ut att få två mandat. Trean på listan, Liza-Maria Norlin, måste därför troligen lita till personkryss för att komma in. Hon var, i likhet med Skyttedal, med redan 2009. Den gången på plats 20, skrapade hon endast ihop 239 kryss. 

Okänd krysskanon

En som däremot har lyckats få ordentligt med kryss är Socialdemokraternas, förhållandevis okända, andranamn Johan Danielsson. I det senaste valet 2014 stod han på plats 10. Trots det dystra utgångsläget lyckades han då få över 32 000 personröster (nästan 5000 fler röster än exempelvis SD:s invalde Peter Lundgren). Det var bara tre andra socialdemokratiska kandidater som fick fler kryss. Men trots att partiet fick fem mandat räckte det ändå inte för Danielsson för fem år sedan eftersom han missade att nå 5-procentsspärren för personvalet.

Om S får fem mandat även denna gång betyder det att också listfemman Evin Incir har en bra chans att komma in. Hon kandiderade också 2014, då på plats 9.  

Tredje gången gillt för moderater

Hos Moderaterna är det tredje gången gillt för två av toppnamnen. Jörgen Warborn (plats 2) ställde upp i valet både 2009 (plats 17) och 2014 (plats 28). Arba Kokalari (plats 4) kandiderade också 2009 (plats 32) och 2014 (plats 6). 

Partibyte

En kandidat som ser ut att kunna ta en plats är SD:s Charlie Weimers (plats 3). Även han har stått på listorna i de två senaste valen. Men då kandiderade han för Kristdemokraterna (plats 9 i valet 2014 och plats 19 i valet 2009).  

Fjärde försöket

Men det finns två politiker som har gjort fler försök än så. För Liberalernas Maria Weimer och Centerpartiets Kristina Jonäng är det fjärde försöket att nå parlamentet.  

Maria Weimer har kandiderat till parlamentet varje val sedan 2004. Men aldrig tidigare har hon stått så pass högt på listan som nu – plats 3. Med det rådande opinionsläget för Liberalerna så blir det ändå till att lita till personkryss för Weimer. Det har hon å andra sidan erfarenhet av. 2014 kryssade hon sig in i riksdagen.

Veteran  

Kristina Jonäng är veteranen i sammanhanget. Hon ställde upp i EU-valen 1995-2004 och hon stod högt på listorna alla gångerna. Redan 1995 stod hon som tvåa på Centerns listor. Men det var just det, Centerpartiet hade i det valet flera listor, så det blev inget mandat den gången. 1999 var hon på plats 4 vilket inte räckte till någon plats. 2004 var hon tillbaka på andraplatsen. Men snöpligt nog för Jonängs del, fick Centerpartiet för första gången endast ett mandat i Europaparlamentet den gången. Nu 15 år senare gör hon ytterligare ett försök. Men hon står först på plats 5, så ett insteg i parlamentet skulle kräva en kryssraket. 

Centerkryssare

För partikollegan Abir Al-Sahlani ser det dock ljusare ut. Hon står detta år på plats 2. En placering högre än när hon kandiderade senast, 2009. Men hon får se upp. I det förra EU-valet knep nämligen Fredrick Federley Centerpartiets enda mandat, då han från plats 3 i en stenhård krysskamp tog sig förbi både Kent Johansson och Kristina Yngwe. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00