Om  
Maria Abrahamsson

Tidigare M-ledamot ska betala tillbaka 70 000 kronor

Maria Abrahamsson, tidigare moderat riksdagsledamot, ska betala tillbaka 70 000 kronor av den inkomstgaranti hon får från riksdagen. Abrahamsson ska inte ha sökt något jobb under 2022, enligt Riksdagens arvodesnämnd som fattat beslutet.

Miranda Olsson

Den tidigare riksdagsledamoten har i efterhand fått sin inkomstgaranti för 2022 sänkt med 70 000 kronor av totalt 366 000 kronor, rapporterar Aftonbladet. Riksdagens arvodesnämnd, som fattat beslutet, menar att Abrahamsson inte ansträngt sig tillräckligt för att skaffa en ny inkomst.

Maria Abrahamsson skrev själv om arvodesnämndens beslut på sin blogg i slutet av december:

”Med en nischad yrkeskarriär bakom mig som högerskribent och moderat riksdagsledamot har jag inte bedömt det som meningsfullt att i konkurrens med yngre förmågor söka arbete i hopp om att bli kallad till anställningsintervju”.

Enligt Riksdagens arvodesnämnd ska Abrahamsson inte sökt något jobb under 2022.

Abrahamsson satt i riksdagen mellan 2010 och 2018 och var bland annat ledamot i skatteutskottet och konstitutionsutskottet.

För ledamöter som valdes in i riksdagen före valet 2014 och är över 50 år utgår en inkomstgaranti till och med månaden innan personen fyller 66 år.

Maria Abrahamsson har därmed rätt till fortsatt bidrag från riksdagen i fem år till, fram till juni 2029.

 

Nämnda personer

Maria Abrahamsson

Tidigare riksdagsledamot (M)
jur.kand (Stockholms uni. 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00