Svenonius: Därför är det viktigt med gemensamma regler för politiker

ÖVERGÅNG. Stockholms läns landsting föreslår att karenstid för politiker även ska genomföras på kommunnivå. En blocköverskridande överenskommelse är att föredra, menar Irene Svenonius (M). 

Foto: SLL
Hedda Jakobsson

Regeringen presenterade i förra veckan ett lagförslag om karensdagar för de statssekreterare och statsråd som söker sig till näringslivet. Förslaget innebär att en nämnd under riksdagen ska införas dit politiker vid aktuellt jobbyte anmäler sig. Nämnden tar sedan beslut om eventuell karenstid på upp till ett år. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har nyligen uppmanat kommuner och landsting att själva ta tag i frågan för kommun och landstingspolitiker. 

Läs också: Karens införs för ministrar

Irene Svenonius, finanslandstingsråd Stockholms läns landsting, har nu svarat på regeringens uppmaning genom ett förslag om att karenstid även borde genomföras på kommunnivå. Hon föredrar att en nationell utredning för detta tillsätts och att en blocköverskridande överenskommelse vore att föredra.

– Det handlar om medborgarnas förtroende för demokratin. Därför är det är viktigt att det finns tydliga och gemensamma regler för övergångar från politik till organisationer och näringsliv även när det gäller Sveriges kommuner, regioner och landsting. Karens – och hur den ska hanteras såväl praktiskt som ekonomiskt – behöver utredas. Jag vill att vi ska ha en blocköverskridande samsyn i frågan och att vi tar detta initiativ tillsammans i SKL, kommenterar Irene Svenonius i ett pressmeddelande.

Frågan om karenstid för politiker på kommunnivå har lyfts tidigare. Bland annat i samband med att Filippa Reinfeldt (M) avgick som sjukvårdslandstingsråd och gick direkt till vårdföretaget Aleris.

– Jag tror inte att alla de fall som finns har uppmärksammats. Men efter varje val är det förtroendevalda som lämnar sina uppdrag och då är det otroligt viktigt att vi ändå upprätthåller förtroendet för politikerna och de demokratiskt valda, att vi hanterar det här på ett klokt sätt och har ett gemensamt regelverk, säger Irene Svenonius till Sveriges Radio. 

Förslaget tas nu vidare till styrelsen för Sveriges kommuner och landsting som har nästa sammanträde den 16 mars.

Nämnda personer

Irene Svenonius

Oppositionsregionråd (M) Region Stockholm, regionstyrelsens andre vice ordförande, ledamot i partistyrelsen
Civilekonom med inriktning mot företags- och nationalekonomi (Växjö Högskola)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00