Debatt

Stockhaus: Politiska vildar sviker väljarna

DEBATT. Politiska vildar är inte nytt, men aktualiseras i dag då de är ovanligt många. Vi behöver diskutera möjliga  åtgärder – väljarna måste kunna känna sig trygga med att deras röst på ett parti stannar hos det partiet, skriver Maria Stockhaus (M). 

Maria Stockhaus (M) anser att politiska vildar utgör ett hot mot demokratin.
Maria Stockhaus (M) anser att politiska vildar utgör ett hot mot demokratin.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Maria Stockhaus
Riksdagsledamot (M) 

I dag har vi 352 politiska vildar i kommunfullmäktige- församlingar ute i kommunerna och 9 politiska vildar i riksdagen. En del av de som valts in för ett parti har valt att stödja ett annat partis politik även om de officiellt betecknas som partilösa.

Stora förändringar på kommunnivå

Även om vi på senare år har fått ett något större inslag av personval i Sverige, är det fortfarande förhållandevis få som personväljs in i våra politiska församlingar.  Det innebär att väljarna röstat på ett parti och förväntar sig att de som väljs in som representanter för detta parti också för partiets politik i riksdag eller kommun. Även om det inte påverkat majoritetsförhållanden i riksdagen eftersom de flesta avhoppen skett från Sverigedemokraterna så kan det i en kommun få större påverkan. För några mandatperioder sedan bytte två moderater parti till Socialdemokraterna något som gjorde att det blev en vänstermajoritet i kommunen. Detta trots att väljarna röstat för en borgerlig majoritet. Det är respektlöst mot demokratin och det är respektlöst mot väljarna. De måste kunna lita på att den vilja de ger uttryck för när det går och röstar är den som sen påverkar politiken i riksdag eller kommun.

Ett svek mot väljarna

När ledamöter beter sig på detta sätt sviker de väljarna och den vilja de gett uttryck för i valet. Det är inte rimligt att det får fortsätta såhär.  Frågan är inte enkel, det finns flera olika aspekter att ta hänsyn till. Det måste finnas möjlighet att ha diskussion internt i ett parti och att i vissa fall kunna ha avvikande åsikter utan att för den skull riskera sitt uppdrag. Frågan om vad som ska hända om en person utesluts behöver också belysas.

Inte rimligt med arvode vid låg närvaro

Det är respektlöst mot demokratin och det är respektlöst mot väljarna. De måste kunna lita på att den vilja de ger uttryck för när det går och röstar är den som sen påverkar politiken i riksdag eller kommun.

Vi har också ett annat problem med närvaro för vissa ledamöter det gäller tyvärr riksdagen (där arvodet i dag ligger på 64 500 kronor) och ute i kommunerna (varierande men lägre arvode). Deltar man inte i arbetet är det inte rimligt att man får betalt. Jag har ett konkret exempel från min hemkommun, Sollentuna, där har en av Sverigedemokraternas ledamöter endast varit med på ett fåtal kommunfullmäktigesammanträden under mandatperioden.  Trots den dåliga närvaron får ledamoten arvode varje månad. Det går naturligtvis att åtgärda med förändrade arvodesregler men det är inte rimligt att ledamöter trots dålig närvaro kan behålla sin plats. Det innebär ju att partiet som den personen företräder har ett svagare mandat. Dessutom spär det på politikerföraktet när ledamöter uppbär arvode utan att sköta sitt uppdrag.

Väljarna måste få känna trygghet

Problemet med politiska vildar är inte nytt men har aktualiserats på grund av det ovanligt stora antalet vildar i riksdagen. Det behövs en diskussion och möjlighet att vidta åtgärder, väljarna måste kunna känna sig trygga med att deras röst på ett parti som gett partiet mandat, att dessa mandat stannar hos det partiet.

Nämnda personer

Maria Stockhaus

Riksdagsledamot (M), trafikpolitisk talesperson
Civilekonom (Uppsala uni. 1989)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00