Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera

Riksdagsrockad hos MP – fler än hälften av ledamöterna byter utskott

Nio av Miljöpartiets 16 riksdagsledamöter får nya utskottsplatser. Förändringen innebär bland annat att Rasmus Ling blir gruppledare och Janine Alm Ericson ekonomisk-politisk talesperson.

Miljöpartiets beslut att lämna regeringen gör att det stuvas om ordentligt också i riksdagsgruppen.
Miljöpartiets beslut att lämna regeringen gör att det stuvas om ordentligt också i riksdagsgruppen.Foto: Pontus Lundahl/TT
Johan Manell

När Miljöpartiet lämnade regeringen i november innebar det stora förändringar i partiets riksdagsgrupp. Per Bolund, Janine Alm Ericson och Maria Ferm lämnade Regeringskansliet och återvände till riksdagen. Sedan dess har också en av partiets gruppledare, Karolina Skog, lämnat och ersatts av Martin Marmgren.

Det betyder att en fjärdedel av partiets 16-mannagrupp i riksdagsledamöter är nya. Som en konsekvens av förändringarna får nio ledamöter också nya utskottsplaceringar.

En av dem som fått förändrat uppdrag är Rasmus Ling som tar över som gruppledare efter Karolina Skog.

– Vi vill att alla ska bidra med det de är bra på. Vi har lagt ett pussel där folk kommer att utnyttja sina kvaliteter väldigt bra, säger han till Altinget.

Nytt ansikte i rättspolitiken

För Ling innebär riksdagsrockaden också att han lämnar justitieutskottet för att i stället sitta i socialförsäkringsutskottet. Ansvarig för rättspolitiken blir Miljöpartiets riksdagsnykomling.

Martin Marmgren (MP).
Martin Marmgren (MP). Foto: Anders Wiklund/TT
– Martin Marmgren har arbetat som polis och debatterat de frågorna så jag tycker det känns jättebra att han går in och tar platsen i justitieutskottet. Jag har haft ansvar för migrationsfrågorna i socialförsäkringsutskottet tidigare. Sen är det ju nya frågor som jag inte arbetat med tidigare som sjukförsäkringen och familjepolitiken, säger Ling.

Ekonomisk politik i opposition

Karolina Skog lämnade inte bara som gruppledare utan också som ekonomisk-politisk talesperson och ledamot i finansutskottet. Den platsen tas över av Janine Alm Ericson. Det är ett nygammalt uppdrag för henne, hon hade det 2014–2019. Men skillnaden mot då är att hon nu företräder ett oppositionsparti.

Vi är nu ett oppositionsparti som kommer att driva våra frågor och se till att få genomslag för dem i så hög utsträckning det bara går.

Janine Alm Ericson (MP)
Ekonomisk-politisk talesperson

– Det är en stor förändring i hur man lägger upp arbetet. Att vara i opposition kräver betydligt mer arbete i själva riksdagsbehandlingen än vad det gör när man är ett regeringsparti, säger hon till Altinget och fortsätter:

– Vi är nu ett oppositionsparti som kommer att driva våra frågor och se till att få genomslag för dem i så hög utsträckning det bara går. Då handlar det om att få en majoritet i riksdagen men också då det finns tillfällen att försöka förhandla med regeringen och få igenom våra förslag.

Beredda till uppgörelser

Den nya rollen innebär att Miljöpartiet har möjlighet att göra upp även med andra partier än Socialdemokraterna. Alm Ericson utesluter inte att det kan bli aktuellt.

Miljöpartiets nya utskottsplacering

Arbetsmarknadsutskottet: Laila Ali-Elmi

Civilutskottet: Emma Hult

EU-nämnden: Maria Ferm (ny)

Finansutskottet: Janine Alm Ericson (ny)

Försvarsutskottet: Elisabeth Falkhaven

Justitieutskottet: Martin Marmgren (ny)

Konstitutionsutskottet: Camilla Hansén (ny)

Kulturutskottet: Anna Sibinska (ny)

Miljö- och jordbruksutskottet: Maria Gardfjell

Näringsutskottet: Amanda Palmstierna (ny)

Skatteutskottet: Lorentz Tovatt (ny)

Socialutskottet: Margareta Fransson (ny)

Socialförsäkringsutskottet: Rasmus Ling (ny)

Trafikutskottet: Axel Hallberg

Utbildningsutskottet: Annika Hirvonen

Utrikesutskottet: Maria Ferm (ny)

– Vi har fullt fokus på våra frågor. Vi ser att klimathotet är fortsatt överhängande. Det finns inget annat parti som tar den frågan på tillräckligt stort allvar. Samtidigt ser vi att den omställningen måste vara rättvis. När andra partier är med och för en sån politik så förhandlar vi ju gärna det, säger hon.

Kedjeeffekt

Alm Ericsons tidigare statssekreterarkollega Maria Ferm blir ledamot i utrikesutskottet och EU-nämnden. Det sätter igång en rockad i sig självt. Camilla Hansén går från utrikesutskottet tillbaka till konstitutionsutskottet där hon suttit tidigare.

Janine Alm Ericson (MP).
Janine Alm Ericson (MP). Foto: Miljöpartiet
Den platsen tar hon över från Anna Sibinska som går tillbaka till kulturutskottet. MP:s tidigare ledamot i EU-nämnden, Amanda Palmstierna, går till näringsutskottet. Hon ersätter Lorentz Tovatt som i stället tar plats i skatteutskottet.

En av riksdagsnykomlingarna som däremot inte får en utskottsplats är språkröret Per Bolund.

– Han och Märta Stenevi är ju våra främsta företrädare. Han kommer ta partiledardebatterna och kommer också emellanåt att gå in i debatter som vi ser som särskilt viktiga. Men vi vill inte att han ska lägga sin tid på utskottsarbete som andra ledamöter kan göra. Han och Märta ska vara våra främsta kommunikatörer helt enkelt, säger Rasmus Ling.

När Bolund, Alm Ericson och Ferm återtog sina platser innebar det också tack och hej till riksdagen för Mats Berglund, Pernilla Stålhammar och Nicklas Attefjord. Den sistnämnda satt i socialutskottet. Den platsen tas över av Margareta Fransson som vikarierar i riksdagen för föräldralediga Rebecka Le Moine.

Opinionen

Med bara månader kvar till riksdagsvalet ligger partiet dåligt till i opinionen. Samtidigt är det flera av profilerna som inte kommer att ställa upp i riksdagsvalet. Förutom Karolina Skog som redan lämnat har Lorentz Tovatt och Maria Gardfjell, vice ordförande i miljö- och jordbruksutskottet, meddelat att de inte kandiderar.

Rasmus Ling (MP).
Rasmus Ling (MP). Foto: Fredrik Hjerling/MP
 – De är otroligt bra politiker så det är klart att det är tråkigt. Men det kommer ju nya kandidater som aspirerar på olika listor och de som lämnar kommer ju också att på andra sätt, hoppas jag och tror, att fortsätta vara aktiva både i valrörelsen och stödja de nya som kommer in, säger Rasmus Ling.

Han är också hoppfull om att Miljöpartiet ska kunna locka fler väljare.

– Vi har en potential som är långt mycket större än det vi ser i mätningarna just nu. Vi är det enda parti som sätter natur, miljö och klimat högst på dagordningen. Vi har en politik som bör tilltala en betydligt större del av befolkningen än vi ser just nu. Det vi måste göra nu fram till valet är ju att visa det. Möta människor och prata med människor och visa att vi är det alternativet. Jag tror att det är en stor del av svenska folket som tycker att det behövs ett sådant parti, säger Ling.

Läs också

Nämnda personer

Rasmus Ling

Gruppledare (MP), riksdagsledamot, ledamot i partistyrelsen (MP)
Studier i statsvetenskap och miljöekonomi (Lunds uni.)

Janine Alm Ericson

Riksdagsledamot (MP), ekonomisk-politisk talesperson och talesperson för bistånd och pensioner
Studier i statsvetenskap, nationalekonomi, freds- och konfliktkunskap

Martin Marmgren

Polis, partistyrelseledamot (MP)
Civilingenjör (Chalmers), Polis (Polishögskolan)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024