Riksdagen samlas bakom stängda dörrar

På onsdag nästa vecka sammanträder riksdagen för ett slutet möte om det säkerhetspolitiska läget. Ledamöterna ska även informeras om riksdagens roll i krig och krigsfara.

Sammanträdet är en del av Riksdagsförvaltningens och riksdagens totalförsvarsarbete.
Sammanträdet är en del av Riksdagsförvaltningens och riksdagens totalförsvarsarbete.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miranda Olsson

Det är krigsdelegationens presidium som, under ledning av talman Andreas Norlén, sammankallar riksdagens 349 ledamöter för gemensam information bakom stängda dörrar nästa onsdag den 8 november.

Enligt regeringsformen ska riksdagens sammanträden som regel vara offentliga. Däremot får kammaren och regeringen besluta om att hålla press och allmänhet ute om det krävs med hänsyn till rikets säkerhet eller ”i övrigt till förhållandet till en annan stat eller en mellanfolklig organisation”. Enligt talmannens pressekreterare rör sig dock mötet nästa onsdag inte om ett kammarsammanträde i formell mening, utan om ett informationstillfälle.

Mötet ska handla om riksdagens roll i krig och krigsfara. Riksdagsledamöterna ska även få information om det säkerhetspolitiska läget.

Sammanträdet är en del av Riksdagsförvaltningens och riksdagens totalförsvarsarbete, skriver talmannens pressekreterare i ett mejl till Altinget.

”Riksdagen genomför återkommande den här typen av aktiviteter och genomför inte detta sammanträde på förekommen anledning”, skriver pressekreteraren och fortsätter:

”De senaste åren har riksdagen exempelvis genomfört övningar inom ramen för totalförsvarsplaneringen där hela riksdagen såväl som krigsdelegationen samlats för diskussioner om bl.a. riksdagens roll och uppgifter under krig och krigsfara”.

I krigsdelegationen sitter femtio personer som vid händelse av krig eller krigsfara kan ersätta riksdagen. Bland dessa finns bland andra statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M), Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och oppositionens Magdalena Andersson (S), Peter Hultqvist (S), Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Per Bolund (MP) och Muharrem Demirok (C).

Altinget har sökt talman Andreas Norlén, ordförande i krigsdelegationen, som avböjer kommentar. Artikeln har uppdaterats med ett förtydligande.

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00