Debatt

Republikanska föreningen: Säg att det är ovärdigt, Victoria

Om kung Carl Gustaf väljer att abdikera likt sin kusin i Danmark, drottning Margrethe, bör kronprinsessan Victoria genast deklarera att det är ovärdigt en demokrati att hon ärver tronen. Det skriver Niclas Malmberg, ordförande för Republikanska föreningen i ett öppet brev. 

”När nu den danska drottningen har fattat det kloka beslutet att abdikera växer förhoppningarna att din pappa fattar samma kloka beslut”, skriver republikanska föreningen i ett öppet brev till kronprinsessan. 
”När nu den danska drottningen har fattat det kloka beslutet att abdikera växer förhoppningarna att din pappa fattar samma kloka beslut”, skriver republikanska föreningen i ett öppet brev till kronprinsessan. Foto: Pontus Lundahl/TT
Niclas Malmberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Hej Victoria!

Efter att ha sett propagandaprogrammet ”Året med kungafamiljen” i SVT kunde jag konstatera att du gav relevanta och välformulerade svar på de frågor som ställdes. Svar som visade att du förstår vad som händer i omvärlden och förmår att reflektera kring dessa händelser. Personligen skulle jag gärna se att du kandiderade till rollen som statschef, den dag ett fullt ut demokratiskt statsskick bildas i Sverige genom att också statschefen väljs, istället för att som i dag ärva sin position. Med tanke på att det sedan arvkungadömet infördes i Sverige på 1500-talet i princip aldrig tidigare funnits en kronprinsessa eller kronprins som visat sig helt lämplig i rollen som statschef kan du se det som en personlig styrka: förmågor du har trots din roll - inte tack vare den.

Om kungen gör som sin kusin 

När nu den danska drottningen har fattat det kloka beslutet att abdikera växer förhoppningarna att din pappa fattar samma kloka beslut. När den dagen kommer ges du möjlighet att bli historisk genom att sätta ner foten och kungöra att vi härmed sätter punkt för den oordning Gustav Vasa införde med arvkungadömet.

 Något motsvarande aldrig hänt i världens historia.

Det skulle tveklöst väcka stor uppmärksamhet internationellt att en tillträdande drottning deklarerar att det är ovärdigt en demokrati att personer ärver makt och positioner, och att ett val av statschef i stället nu måste genomföras. Mig veterligen har något motsvarande aldrig hänt i världens historia, så du skulle bli en demokratins inspirationskälla globalt, ett föredöme för andra länders odemokratiskt tillsatta statschefer att ta intryck av. Betänk också vilken enorm PR det skulle ge för landet Sverige. Och att stärka bilden av Sverige internationellt är rent krasst en av statschefens viktigaste uppgifter.

”Mina kontaktuppgifter är offentliga”

Med ett demokratiskt fungerande statsskick hade jag inte behövt skriva detta i form av ett så kallat Öppet brev. Men vägen genom hovets officiella e-posthanteringssystem har visat sig vara ett spel för gallerierna, där ingen respons ges över huvud taget. Alla övriga delar av den offentliga förvaltningen i Sverige är lätt att korrespondera med, oavsett om det handlar om kommunal, regional eller nationell nivå. Men hovet gör som det vill, vilket visar att det inte bara är det faktum att statschefen ärver sin position som gör att Sverige inte är fullt ut demokratiskt, utan också att statschefsämbetet i landet än i dag 2024 inte ryms inom offentlighetsprincipen, och att medborgares möjlighet att få kontakt med kung och hov är helt godtycklig. Med en vald statschef vore det förstås otänkbart att statschefen själv valde när hens förvaltning ska räknas som en del av det offentliga Sverige, med de fördelar det ger, och när den ska ses som rent privat. Men som saken är nu tvingas jag i stället att på detta sätt fråga dig om du har funderingar du vill dryfta kring hur en ordnad demokratisering av statsskicket bäst genomförs? Mina kontaktuppgifter är offentliga, så jag nås enkelt på epost eller telefon.

”Med tanke på hans absurda uttalanden”

Jag hoppas att din känsla av plikt att göra det som är bäst för landet väger tyngre än eventuell känsla av att leva upp till pappas krav och förväntningar. De tycks ju hur som helst inte vara så stora, med tanke på hans absurda uttalanden om att statschefsrollen är för betungande för en kvinna, och att han fortfarande inte tycks ha kommit över att successionsordningen ändrades efter att du föddes så att även kvinnor kan ärva tronen.

Ser fram emot ditt svar!

Nämnda personer

H.K.H. Kronprinsessan Victoria

Sveriges Kronprinsessa, Hertiginna av Västergötland
fil. kand. i freds- och konfliktvetenskap (Uppsala uni. 2009), diplomatprogrammet (UD 2007), studier i statsvetenskap och historia (Yale Uni. 2000)

H.M. Konung Carl XVI Gustaf

Sveriges konung
Studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt, ekonomi (Uppsala uni., 1968-69), nationalekonomi (Stockholms uni., 1968–69)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00