Regionpolitiker hoppar av mer än andra – ett parti sticker ut

Ett år efter valet hade sju procent av regionpolitikerna lämnat sina uppdrag, detta enligt ny statistik från SCB. Nästan fyra gånger så många sverigedemokrater som miljöpartister hade lämnat ett år in i mandatperioden.

Regionfullmäktige i Region Stockholm sammanträder.<br>
Regionfullmäktige i Region Stockholm sammanträder.
Foto: Region Stockholm
Albin Bohlin

Avhoppen från riksdags- och kommunpolitiken har varit lägre efter 2022 års val än under föregående mandatperiod.

Men avhoppen från landets 20 regionfullmäktige var, ett år in i mandatperioden, de högsta som uppmätts i en svensk politisk församling under 2000-talet – sju procent. Avhoppen från kommunfullmäktige ligger på fem procent och avhoppen från riksdagen på två procent, detta framgår av statistik som Statistiska centralbyrån (SCB) publicerade under fredagen.

Flest regionpolitiker hoppar av i Region Östergötland och Region Blekinge där en av tio regionpolitiker hade lämnat sina uppdrag ett år efter valet. Minst andel regionavhopp noteras i Kalmar, där ingen hade lämnat sina uppdrag ett år efter valet.

Ett parti sticker ut

Antalet avhoppare skiljer sig mellan de olika partierna. Vanligast med avhopp är det bland sverigedemokrater där nästan 13 procent hade hoppat av ett år efter valet. Miljöpartiet är det parti med minst andel avhoppare. Där har strax över tre procent lämnat sina uppdrag efter ett år.

Det är dessutom vanligare att lämna sina regionpolitiska uppdrag om man är ung. Bland de som är under 30 år var andelen avhoppare dubbelt så många som genomsnittet, 14 procent. SCB konstaterar även att avhopp är vanligare bland utrikes födda.

SCB har inte undersökt orsaken till avhoppen, men i en undersökning från mandatperioden 2010–2014 visade det sig att det oftast är personliga skäl som ligger bakom beslutet att lämna politiken.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00