Debatt

Regeringen måste välja sida – kvinnors säkerhet eller förövares integritet?

Var tredje tjej i årskurs nio uppges ha utsatts för våld av någon de dejtat. 2022 dödades tio personer av någon de haft en parrelation med. Att kunna kolla upp en framtida partner, eller dejt, är livsnödvändigt för många kvinnor i Sverige. Att regeringen nu vacklar i frågan om sökbara rättsdatabaser är djupt oroande. Det skriver Carolin Dahlman, högerliberal samhällsdebattör och tidigare kärlekscoach. 

”För alla dejtande singelkvinnor är det av stort värde att kunna kolla upp dejten på förhand. Har han dömts för våldtäkt? Finns risk för kvinnomisshandel? Är han farlig?”, skriver Carolin Dahlman. 
”För alla dejtande singelkvinnor är det av stort värde att kunna kolla upp dejten på förhand. Har han dömts för våldtäkt? Finns risk för kvinnomisshandel? Är han farlig?”, skriver Carolin Dahlman. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Dejtingvärlden är en riskabel djungel där kvinnor kan råka illa ut. Det är oroväckande om en högerregering prioriterar potentiella förövares integritet framför singelkvinnors trygghet.

”Kvinna har anmält en våldtäkt efter en dejt”. ”Våldtog kvinna under Tinderdejt”, ”Tinderdejt ledde till våldtäkt”.

Detta är beklagligt nog inga ovanliga nyheter. Tvärtom. En tjej berättade för Expressen att hon ”vaknade av att han hade analsex med henne”. En annan sa: ”Han filmade och tog bilder på övergreppet ”som en kul grej”.

Sökandet efter kärlek kan med andra ord sluta i katastrof, med traumatiska minnen för livet.

Var tredje tjej i årskurs nio har utsatts 

Tyvärr utsätts många kvinnor för sexuella övergrepp av olika grad, inte sällan av någon bekant. 2022 dödades tio personer av någon de hade en parrelation med. Var tredje tjej i årskurs nio har utsatts för våld av någon de dejtat eller är ihop med, enligt en undersökning från Stiftelsen Allmänna barnhuset och Jämställdhetsmyndigheten.

För alla dejtande singelkvinnor är det av stort värde att kunna kolla upp dejten på förhand. Har han dömts för våldtäkt? Finns risk för kvinnomisshandel? Är han farlig?

Nu kan en ändring av tillgången till information komma att minska deras trygghet.

Utredningen riskerar att förvärra  

På internationella kvinnodagen hölls en hearing om en utredning som regeringen tillsatte i höstas. Denna ska undersöka behovet av att försvåra för databaser som i dag gör det lättare att ta reda på adress, telefonnummer, civilstånd eller andra offentliga uppgifter.

Till viss del kan det vara bra att skydda medborgarna genom att inte basunera ut var alla bor, vilka bilar de kör och vad de tjänar. Alltför omfattande öppenhet kan utnyttjas av skrupelfria bedragare och män som vill ha koll på sina ex.

Men en av de ändringar som utredningen ska titta på kan tyvärr leda till otrygghet – att kvinnor utsätts för fara.  

Men en av de ändringar som utredningen ska titta på kan tyvärr leda till otrygghet – att kvinnor utsätts för fara.

Ett stopp för söktjänster som offentliggör personuppgifter om lagöverträdelser kan dessvärre göra det svårare för oroliga tjejer att kolla om dejter och partners har en kriminell bakgrund. Det kan öka risken för att de utsätts för våld och hot.

Det finns ett stort värde i att uppgifter om tidigare begångna brott även fortsatt är offentliga och lättillgängliga. Enligt Brottsförebyggande rådet återfaller 40 procent i brott inom fem år efter första domen. Det är alltså vanligt att den som begått en kriminell handling kommer att begå en till.

Om medier inte längre har lätt åtkomst till information om folks kriminella förflutna försvåras dessutom granskningar som kan förhindra framtida brottslighet. 

Regeringen säger sig vilja värna den personliga integriteten. Men det slår snett om en ändring samtidigt försätter kvinnor eller potentiella brottsoffer i fara. Regeringen ställer sig på fel sida om den bryr sig mer om brottslingars integritet än oskyldigas.

Dags att välja sida 

Till del verkar utredningen vara ett resultat av att EU pressar på. Europadomstolen menar att yttrandefriheten och rätten till respekt för privatlivet förtjänar samma respekt.

Men vad händer med rätten till respekt för dem som kan befinna sig i fara?

Politikerna behöver välja vem de tar parti för.

Via rättsdatabaser kan allmänhet och media söka efter domar. Det är viktigt för en demokrati att sådant är offentligt. Att stoppa aktörer från att lämna ut uppgifter som faktiskt är offentliga handlingar borde betraktas som antidemokratiskt. Antingen är fakta för alla att se – eller inte.

Sverige är ett av världens friaste länder. Vi är stolta över våra grundlagsskyddade fri- och rättigheter. Generationer före oss har kämpat för dessa friheter. Att ta bort dem är ett steg baklänges.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00