Om  
Maria Gardfjell

PR-konsult toppar MP:s riksdagslista i Uppsala

I Uppsala län valde Miljöpartiets tyngsta namn, Maria Gardfjell, att kliva av inför riksdagsvalet – på grund av bristande respekt från sin lokalavdelning. I helgen blev det klart att PR-konsulten Jacob Risberg blir partiets förstanamn i valet.

Johanna Alskog

Jacob Risberg från Knivsta och Andrea Byding från Uppsala är första och andra namn på Miljöpartiets riksdagslista i valet 2022. Det beslutade distriktet i helgen.

– Jag känner mig enormt hedrad och glad över att få förtroendet att stå överst på listan till riksdagsvalet. Nu ska vi tillsammans fortsätta kämpa för att bromsa den globala uppvärmningen, både för våra barn och barnbarns skull, men även för alla arter och planetens överlevnad, säger Jacob Risberg i ett pressmeddelande.

Risberg arbetar i dag som PR-konsult på Westander och han har en bakgrund som klimatpolitisk handläggare på Svenska kyrkans internationella avdelning. Han är också ledamot i Knivstas kommunfullmäktige.

I valet 2018 fick partiet in en ledamot från Uppsala län i riksdagen: Maria Gardfjell – som kryssade sig förbi ettan Niclas Malmberg. Gardfjell är vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott och partiets miljöpolitiska talesperson, men har valt att inte kandidera på grund av att hon upplever bristande respekt och förtroende från sin lokalavdelning.

Läs också

Nämnda personer

Maria Gardfjell

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Biolog

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00