Debatt

Politiker som inte finns på TikTok går miste om att interagera med väljare

Eftersom tveksamheten att använda TikTok verkar vara baserad på missuppfattningar, vill jag ta tillfället i akt att klargöra några fakta. Det skriver Christine Grahn, samhällspolitisk chef och policyansvarig TikTok Norden.

Ingen regering styr det innehåll du hittar på TikTok, skriver debattören.<br>
Ingen regering styr det innehåll du hittar på TikTok, skriver debattören.
Foto: Rick Rycroft/AP/TT
Christine Grahn
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Varje månad besöker mer än 3,2 miljoner svenskar TikTok för att lära sig nya saker, ha roligt, bygga upp sina företag eller, i allt högre utsträckning ta del av information från sina folkvalda politiker. På senare tid har vi hört flera röster från allmänheten som påpekar hur viktigt det är för våra politiker att vara på TikTok.

Lyder inte under kinesisk lag

Att inte vara på TikTok innebär att politikerna inte tar del av samhällsdebatten samt att de går miste om möjligheten att interagera med en stor del av befolkningen som kan vara svår att nå på andra håll. Eftersom tveksamheten att använda TikTok verkar vara baserad på missuppfattningar, vill jag ta tillfället i akt att klargöra några fakta.

TikToks moderbolag, ByteDance, är ett globalt företag där majoriteten ägs av internationella investerare. Det är inkorporerat utanför Kina, utan något ägande från CCP. TikTok har aldrig delat, eller mottagit en begäran om att dela svensk användardata med den kinesiska regeringen. TikTok skulle inte heller acceptera en sådan begäran om det någonsin skulle bli aktuellt. TikToks leverantör i Sverige är TikTok Technology Ltd, ett företag registrerat på Irland. Det lyder inte under kinesisk lagstiftning – det lyder under EU-lagstiftning, inklusive datalagar, och regleras av den Irländska datainspektionen.

>Ingen regering styr det innehåll du hittar på TikTok. Modereringen av europeiskt innehåll hanteras av vår avdelning för Trust & Safety baserad på Irland. Allt innehåll modereras uteslutande baserat på våra offentliga communityregler. Utöver detta granskar det amerikanska företaget, Oracle, TikToks källkod.

Användardata lagras i Europa

Redan i dag har vi strikta åtkomstkontroller på plats. Vi är dock medvetna om att det ställs högre krav på oss som företag. Just därför arbetar vi med att implementera Project Clover – ett branschledande projekt som syftar till att sätta en ny standard för dataskydd och som bland annat kommer att förstärka säkerheten kring europeisk användardata. Detta inkluderar naturligtvis även svensk användardata.

Det finns ingen åtkomst till begränsad data som lagras i den nya europeiska data-enklaven från anställda i Kina.

Det europeiska cybersäkerhetsföretaget NCC Group kommer att fungera som en oberoende tredjepart och granska vårt säkerhetsarbete. Företaget kommer lagra, hantera, övervaka och skydda TikToks data och bland annat övervaka dataflöden, erbjuda oberoende verifiering och rapportera eventuella incidenter. De kommer också att genomföra säkerhetsbedömningar av de säkerhetsbarriärer vi bygger kring europeisk data, samt själva TikTok-appen.

Som standard har vi också åtagit oss att lagra vår europeiska användardata i Europa, i stället för den nuvarande lagringen i USA, Singapore och Malaysia. TikTok investerar tolv miljarder euro under de kommande tio åren för att etablera och driva tre datacenter i Europa. Vårt första datacenter på Irland är nu i drift, och överföring av data pågår.

Felaktig rädsla för TikTok

För två veckor sedan tog vi över den första delen av datacentret i Hamar, Norge, dit migreringen av data påbörjas nästa år. Datacentret i Norge kommer att drivas med 100 procent förnybar energi och bidra med både arbetstillfällen och ekonomisk tillväxt lokalt. Under tiden som de tre europeiska datacentren blir operativa, lagras ny och begränsad data från våra europeiska användare på ett säkert och avsett område i USA som kallas European Enclave.

Alla dessa åtgärder syftar till att säkerställa att data från våra europeiska användare är föremål för ytterligare säkerhetsåtgärder i en skyddad miljö och kan endast nås av godkända anställda under strikt oberoende övervakning och verifiering. Det finns ingen åtkomst till begränsad data som lagras i den nya europeiska data-enklaven från anställda i Kina. Begränsad data inkluderar till exempel personuppgifter som e-postadress, telefonnummer, IP-adress och användargenererat innehåll inställt som privat.

Även om vi välkomnar granskning och erhåller ett ansvar för våra 3,2 miljoner svenska användare, kan felaktig rädsla resultera i skada för de personer vi strävar efter att skydda.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00