Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Piratpartiet: Korruption fördärvar digitaliseringspolitiken

DEBATT. Hur kan man påstå sig företräda medborgarna när man lägger skattepengar på gräddfilar till globala företag? Korrupta politiker väljer att företräda privata intressen framför medborgares, skriver Piratpartiets Katarina Stensson och Henrik Passmark.

Facebooks serverhall i Luleå. "I USA har serverhallar genererat 30-50 tjänster per hall, nära de 56 personer som jobbar på Facebooks serverhall i Luleå."
Facebooks serverhall i Luleå. "I USA har serverhallar genererat 30-50 tjänster per hall, nära de 56 personer som jobbar på Facebooks serverhall i Luleå."Foto: Susanne Lindholm/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Katarina Stensson (PP)
Partiledare
Henrik Passmark (PP)
Vice partiledare


Vi är många som i åratal ursäktat Sveriges urusla digitaliseringspolitik med att våra politiker är okunniga och inte har tid att sätta sig in i den digitala världen. Avslöjandena kring hur det gått till när techjättarna etablerat serverhallar i Sverige gör det dock tydligt att det inte bara är inkompetens som fördärvar vår digitaliseringspolitik, utan också korruption.

Skattefiffel och monopolism

Vi svenskar är inte vana vid att prata om korruption i vårt eget land, men nu måste vi. Korruption är att utnyttja sin maktposition inom det offentliga för att gynna särskilda privata intressen, samtidigt som man intalar allmänheten att man agerar för deras bästa. En korrupt politiker väljer att företräda privata intressen framför medborgarnas.

Korruption kan till exempel vara att ge Facebook 140 miljoner kronor i etableringsstöd, trots att företaget är bland världens rikaste. Korruption kan också vara att låta Amazons lobbyister övertala en att sänka skatten med 97 procent för deras serverhallar, samtidigt som vanliga medborgares elskatt höjs och lokala företag lider av efterföljande elbrist. Misstankarna höjs när statliga tjänstemän först arbetar för att underlätta för techjättarna och sedan börjar arbeta som lobbyister för samma företag.

Rapporten utlovade 30 000 jobb. Internationella forskare skrattar åt kalkylen.

Katarina Stensson (PP) och Henrik Passmark (PP)

Hur kan man påstå sig företräda medborgarna när man lägger deras skattepengar på att ge gräddfilar till gigantiska globala företag? Särskilt när dessa företag smiter undan svenska skatter, hotar vår rätt till ett privatliv och gör allt för att förstöra möjligheterna till konkurrens. Varför ska svenska politiker behandla dessa företag med silkesvantar när skattefiffel, övervakning och monopolism är vad man får tillbaka?

"Forskare skrattar åt kalkylen"

I centrum för härvan med serverhallarna står Business Sweden. Det är en halvstatlig organisation, finansierad med hundratals myndighetsmiljoner varje år. Pengar öronmärkta för arbetet med att locka techjättar till Sverige. Vi har ingen insyn i hur pengarna används eftersom offentlighetsprincipen inte gäller Business Sweden. Vad vi vet är att Business Sweden har lobbat för att ge gräddfilar till techjättarna och betalat tidningar för att propagera för dessa gräddfilar.

Business Sweden har också anlitat konsultfirman Boston Consulting Group (BCG) för att undersöka hur många jobb techjättarnas serverhallar skulle kunna generera i Sverige. Rapporten utlovade 30 000 jobb. Internationella forskare skrattar åt kalkylen. De ställer den uppenbara fråga som svenska politiker verkar ha duckat: Vilka jobb då? I USA har serverhallar genererat 30-50 tjänster per hall, nära de 56 personer som jobbar på Facebooks serverhall i Luleå. De amerikanska hallarna har i snitt kostat skattebetalarna runt 20 miljoner per anställd. Med sådana bidrag hade vem som helst kunnat "skapa jobb".

En enda beställd konsultrapport är inte god grund för politik.

Avgrundsdjup brist på idéer

Ibrahim Baylan (S) menar att han inte har någon anledning att "värdera eller spekulera" i antalet jobb som serverhallarna ska skapa. Han invänder att "Sverige kan vara med i den här digitaliseringen som vi vet att vi bara är i början av och i vissa fall också kan leda den". Regeringen motiverade bidraget till Facebook med att satsningen skulle "marknadsföra regionen och Sverige".

Såhär avgrundsdjup är bristen på idéer om vad "digitaliseringen" verkligen ska innebära för Sverige. Minister på minister pratar om att Sverige ska vara i digitaliseringens framkant, men för dem verkar det bara handla om att gynna företag med glansiga varumärken och stort kapital.

Hindra inte konkurrensen

Piratpartiet har däremot idéer om hur Sverige borde digitaliseras. Vi ser gärna att andra politiker möter oss i debatt, till exempel i frågor om konkurrens, integritet eller offentliga upphandlingar.

I stället för att stötta monopolen med bidrag och skattelättnader vill vi riva murarna de rest för att hindra konkurrens. Vi vill göra det lagligt att skapa tjänster som till exempel tillåter användare att skicka meddelanden till Facebook-vänner genom en annan chatt-app – så kallad interoperabilitet (likt hur du kan skicka mejl från jobbmejlen till någon som använder gmail).

Ovilja att upprätthålla lagen

Vi vill skydda den enskildes rätt till privatliv. Dataskyddsförordningen GDPR gav i teorin stort skydd för våra personuppgifter, men i praktiken har lagen undergrävts av en ovilja att upprätthålla lagen. På samma sätt som kritik nyligen riktats mot Tiktok eftersom data från appen hamnar i händerna på kinesiska staten, borde vi kritisera de amerikanska techjättarna, vars data hamnar i händerna på amerikanska staten.

Gamla system sväljer miljarder

Vi vill i grunden förändra hur offentlig upphandling genomförs för att skapa bättre tjänster för mindre skattepengar. Som offentlig upphandling av IT fungerar i dag låser den in verksamheter i system där en enda leverantör successivt kan höja avgifterna för support och underhåll, vilket är bakgrunden till att underhåll av gamla system sväljer en stor majoritet av de 30 miljarder staten lägger på IT varje år.

I stället borde offentlig upphandling prioritera fri mjukvara, vilket stöttar svenska småföretagare, sparar skattepengar och ökar hållbarheten i vår IT-infrastruktur.

Nämnda personer

Katarina Stensson

Partiledare Piratpartiet
Licentiat i teknisk fysik (KTH 2018)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024