Nya miljöministern – en av Anderssons överraskningar

Annika Strandhäll är ”tydlig, klar och tuff när det gäller att styra ett departement”, svarade statsminister Magdalena Andersson när hon fick frågor om valet av klimat- och miljöminister. ”Magdalena Andersson känner mig väl och vet hur jag fungerar i rollen som statsråd” säger Strandhäll till Altinget.

Annika Strandhäll beklagar miljardminskningen av anslaget till naturskydd i oppositionens budget som riksdagen har röstat igenom. "En oerhört märklig prioritering." säger hon till Altinget.
Annika Strandhäll beklagar miljardminskningen av anslaget till naturskydd i oppositionens budget som riksdagen har röstat igenom. "En oerhört märklig prioritering." säger hon till Altinget.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Varför har Magdalena Andersson valt dig till klimat- och miljöminister?

– Jag har ganska lång erfarenhet som statsråd och departementschef i regeringen sedan tidigare. Jag tar med mig den erfarenheten för att ansvara för en av Magdalena Anderssons topprioriteringar under den kommande perioden, säger Annika Strandhäll till Altinget och fortsätter:

– Magdalena Andersson känner mig väl och vet hur jag fungerar i rollen som statsråd, jag tror det har legat till grund för bedömningen

Vad kommer det bli för skillnad med en S-märkt klimat- och miljöminister i regeringen?

– Jag tittar mycket på de prioriteringar som Magdalena Andersson har uttryckt för det här området. Hon vill öka takten när det gäller den gröna omställningen och industrins omställning och ge förutsättningar för en industri som vill ställa om.

– Sen är det så att vi är väldigt stolta över det som har gjorts inom det här området. Vi har under de här sju åren lagt de mest expansiva budgetarna som någonsin lagts inom miljö- och klimatområdet.

Det var stort fokus på klimatet och industrins gröna omställning i regeringsförklaringen och vid regeringspresentationen, men ingenting om biologisk mångfald. Hur ska man tolka det?

– Att jag inte nämner alla områden här nu i dag ska inte tas som en intäkt för att det inte är prioriterat.

Du kallar sänkningen av bensinskatten i M+KD+SD-budgeten för en "jättekonstig prioritering". Hur ser du på de två miljarder till skydd av värdefull natur, framför allt skog, som också försvinner i och med oppositionens budget? 

– Jag tycker det är en oerhört märklig prioritering som nu görs, som ju riskerar att dra undan fötterna på någonting som torde vara av intresse även för den borgerliga oppositionen.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00