Debatt

Med Kristerssons regering tystnar Sverige som röst för jämställdhet

Att regeringen inte lyfter jämställdhet som ett prioriterat område under EU-ordförandeskapet är beklagligt, men inte förvånande när regeringen är bakbunden av Sverigedemokraterna. Det skriver Annika Strandhäll, ordförande S-kvinnor, och Maja Lundqvist, ordförande Rebella Unga S-kvinnor.

Jämställdhet stod inte på agendan när regeringen presenterade sina prioriteringar inför EU-ordförandeskapet nästa år, skriver debattörerna.
Jämställdhet stod inte på agendan när regeringen presenterade sina prioriteringar inför EU-ordförandeskapet nästa år, skriver debattörerna.Foto: Christine Olsson/TT
Annika Strandhäll
Maja Lundqvist
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I dag presenterade regeringen sina prioriteringar för Sveriges ordförandeskap i EU. Säkerhet, stöd till Ukraina och den gröna omställningen ska sättas i fokus meddelade statsminister Ulf Kristersson (M) och EU-minister Jessika Roswall (M). Inte ett ord nämndes om jämställdhet, trots den oroande utveckling som skett under senare år vad gäller kvinnors rättigheter inom flera EU-länder.

Regeringen bakbunden

Att regeringen inte lyfter jämställdhet som ett prioriterat område under ordförandeskapet är beklagligt men inte förvånande när regeringen är bakbunden av Sverigedemokraterna. Ett parti som gång på gång röstat emot förslag för ökad jämställdhet i Europaparlamentet.

När EU-parlamentet 2018 lade fram förslag om att medlemsstaterna ska arbeta aktivt mot sexuella trakasserier och ha jämställda kandidatlistor röstade Sverigedemokraterna nej. När EU i höstas lade fram förslag om att göra mäns våld mot kvinnor till ett EU-brott valde Sverigedemokraterna att inte ställa sig bakom. SD var också det enda svenska parti i Europaparlamentet som inte ville erkänna sexköp som en form av våld mot kvinnor. Inte heller röstade SD för EU-direktivet om att bekämpa trafficking. Listan kan göras lång. 

Ingen feministisk utrikespolitik

Regeringen har redan övergett den feministiska utrikespolitiken som varit en stor inspirationskälla för många länder, bland annat Frankrike, Spanien och Tyskland. Europaparlamentet har också ställt sig bakom en resolution som handlar om att EU:s medlemsländer ska inspireras av Sveriges feministiska utrikespolitik. Hur ska EU inspireras av något som Sverige väljer att nedmontera? 

När EU i höstas lade fram förslag om att göra mäns våld mot kvinnor till ett EU-brott valde Sverigedemokraterna att inte ställa sig bakom.

”Djupt oroade”

S-kvinnor är djupt oroade över att Sveriges röst för jämställdhet i världen tystnar och att regeringen låter sig styras av ett parti som inte ens ställt sig bakom Europaparlamentets fördömande av Polens abortförbud.

S-kvinnor kommer aldrig acceptera att Sveriges engagemang och ledarskap för jämställdhet upphör. Vi fortsätter att vara en stark röst för kvinnors och flickors rättigheter i Sverige, EU och globalt, och kräver att den svenska regeringen fortsätter det arbetet framåt.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Jessika Roswall

EU-minister (M)
jur. kand. (Uppsala uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00