Om  
Magdalena Andersson

Magdalena Anderssons tidigare städerska får skadestånd

Chilo Martinez greps vid Magdalena Anderssons bostad i januari 2022. Hon var då papperslös migrantarbetare och skulle städa den dåvarande statsministerns hem. Nu ska hennes tidigare arbetsgivare betala skadestånd.

Albin Bohlin

Chilo Martinez utvisades från Sverige men har, med hjälp av Syndikalisternas fackförbund SAC, stämt städföretaget. Stämningen grundar sig i en lag från 2013 som säger att den som visats och arbetar i Sverige olagligt har rätt att få skälig lön.

Den tidigare arbetsgivaren har uteblivit när tingsrätten har tagit upp ärendet, men under torsdagen bedömde tingsrätten att arbetsgivarens frånvaroskäl inte höll och målet gick till tredskodom, rapporterar Expressen.

– Jag gör det för att de inte betedde sig bra mot mig när händelsen inträffade, med vetskap om att jag var papperslös, och så att det från och med nu ska bli känt att vi papperslösa har rättigheter i Sverige och att SAC slåss för våra villkor, säger Chilo Martinez till Expressen.

Städbolagets vd döms till att betala 81 900 kronor för utebliven lön och ett skadestånd på 45 000 kronor. Dessutom ska städföretagaren stå för rättegångskostnaderna på sammanlagt 309 456 kronor. Han har en månad på sig att söka återvinning av domen.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00