M till kommuner: Gör rätt så får ni fler miljarder

VALUTSPEL. Moderaterna vill öka bidragen till kommunsektorn med ytterligare 10 miljarder kronor. Men med pengarna ställer partiet också hårdare krav på kommunerna. 

Foto: Altinget
Mattias Croneborg

Vi är tydliga med att vi ökar krav på språk. Här varierar det stort mellan Sveriges 290 kommuner. Här behöver fler kommuner göra mer. 

Elisabeth Svantessson
Ekonomiskpolitisk talesperson

Altinget har tidigare skrivit om att kommunsektorn blir allt mer beroende av staten. Intäkterna för kommuner och landsting kommer i allt högre utsträckning från staten, inte från kommun- och landstingsskatten.

Dokumentation

Staten och kommunsektorn

  • När staten bestämmer om nya uppgifter för kommunsektorn gäller den kommunala finansieringsprincipen
  • Finansieringsprincipen innebär att inga nya obligatoriska uppgifter från staten får införas utan medföljande finansiering till kommuner och landsting.
  • Finansieringsprincipen omfattar statligt beslutade åtgärder som direkt berör kommunal verksamhet (när obligatoriska uppgifter införs respektive tas bort).
  • Finansieringsprincipen gäller när staten ändrar ambitionsnivån för befintlig verksamhet.
  • Finansieringsprincipen gäller för beslut från riksdag, regering och myndigheter.

Källa: SKL

Riktade eller generella statsbidrag

Statens pengar slussas antingen till kommunsektorn som generella eller riktade statsbidrag. De generella statsbidragen går in i det kommunala utjämningssystemet som går ut till 290 kommuner och 20 landsting/regioner. Det generella bidraget uppgår till cirka 100 miljarder eller hälften av statens pengar till kommunerna.

Riktade statsbidrag utgör den andra hälften av statens pengar till kommunsektorn. Bidragen är förknippade med vissa uppgifter. För att en kommun eller ett landsting ska få ett sådant bidrag krävs oftast en ansökan och efterföljande redovisning att man följt statens intentioner med bidraget. Det kan vara allt ifrån glasögonbidrag till barn till fortbildning av matematiklärare.

S om M-förslaget

– Detta är ett förslag där du garanterar rika kommuner statsbidrag medan fattiga kommuner inte ska få. Det är ”moderat classic”, säger finansminister Magdalena Andersson till TT.


Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00