M och KD vill ge Renmarkskommittén nya direktiv

Renmarkskommitténs översyn av rätten till jakt och fiske i fjällen är nödvändig, men vid ett maktskifte bör utredningen få nya direktiv. Igen. Det anser M och KD. ”Alla måste få jaga på samma villkor i vår fjällmiljö och det bör vara tydligt i utredningsdirektiven.” säger Erik Ottoson (M).

Samebyn vann mot staten år 2020. Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande och advokat Peter Danowsky med domen från Högsta domstolen&nbsp;som ger samebyn upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i sitt område.&nbsp;<span>Men att låta Girjas-domen utgöra en mall för samtliga samebyars rätt till jakten och fisket är inte rätt väg, anser kritikerna.&nbsp;<br><br></span>
Samebyn vann mot staten år 2020. Matti Blind Berg, Girjas samebys ordförande och advokat Peter Danowsky med domen från Högsta domstolen som ger samebyn upplåtelserätt till småviltsjakt och fiske i sitt område. Men att låta Girjas-domen utgöra en mall för samtliga samebyars rätt till jakten och fisket är inte rätt väg, anser kritikerna. 

Foto: Anders Wiklund/TT
Johanna Alskog

Så sent som i början av sommaren fick den parlamentariska Renmarkskommittén ett tilläggsdirektiv från regeringen, i ett försök att stryka riksdagsmajoriteten medhårs. Men det var inte tillräckligt anser Moderaterna.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00