Debatt

M: Fastighetsskatten ska inte återinföras

DEBATT. Magdalena Andersson (S) kan inte utesluta att återinföra fastighetsskatten. Vänstergrupper och akademiker står på kö för att argumentera för skatten. Detta skapar oro runtom i Sverige, men vi kommer inte bidra till att återinföra skatten, skriver Moderaterna.

"Fastighetsskatten ska inte återinföras. Det är Moderaternas löfte till svenska folket."
"Fastighetsskatten ska inte återinföras. Det är Moderaternas löfte till svenska folket."Foto: Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Niklas Wykman (M)
Riksdagsledamot och skattepolitisk talesperson
Josefin Malmqvist (M)
Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson


En bostad ska vara ett tryggt hem, oavsett om det är ett hyrt eller ägt boende. En majoritet av svenska folket uppger att de vill bo i ett eget hus, men trots det utgör småhus bara en liten andel av nya bostäder som färdigställs. Sverige behöver en ny egnahemsrörelse, men bristen på reformer och hot om skattehöjningar får i stället motsatt effekt. Egnahemsrörelsen var med och byggde Sverige medan alternativet med miljonprogram har bidragit till sociala problem.

Nu behöver skattepolitiken och bostadspolitiken hänga ihop.

"Tvingade till att flytta"

Skattesystemet ska ge rätt drivkrafter. Att äga och ta hand om sitt eget boende ska uppmuntras, inte bestraffas. Förslagen om återinförd fastighetsskatt ger fel drivkrafter. En majoritet av Sveriges husägare skulle få kraftigt ökade kostnader. I förslagen som diskuterats skulle villa- och bostadsrättsägare drabbas av höjda skatter på 10 000-tals kronor om året. Vissa skulle även kunna bli tvingade till att flytta.

Nu behöver skattepolitiken och bostadspolitiken hänga ihop.


Moderaterna
Josefin Malmqvist (M).
Josefin Malmqvist (M). Foto: Moderaterna

Skatten skulle riskera slå särskilt hårt mot människor som har bott länge i sina hem, exempelvis pensionärer.

Behöver folkets stöd

Ska vi klara stora välfärdsambitioner behöver skattesystemet vara legitimt. Genom avskaffandet av förmögenhetsskatten, arvs- och gåvoskatten och fastighetsskatten, tillsammans med införandet av jobbskatteavdraget och rut-avdraget upplevs skattesystemet som mer legitimt i dag än tidigare. Det svenska skattesystemet ska ha brett stöd hos svenska folket, samtidigt som det är centralt att värna en förutsägbarhet kring skatternas omfattning. Det är tydligt att en återinförd fastighetsskatt inte är i svenska folkets intresse.

M:s löfte

Niklas Wykman (M).
Niklas Wykman (M). Foto: Fredrik Wennerlund

Fastighetsskatten brister inte bara i moral och legitimitet. Det är inte heller den allsköns lösning för offentliga finanser som ofta görs gällande. Tvärtom. Det är jobb, tillväxt, konsumtion och företagande som ger skatteintäkter. En befintlig bostad genererar inga nya värden, och lika lite som en ekonomi kan leva på lånade pengar kan den leva på värdeskapande som redan har skett.

I en riksdagsdebatt i höstas sade finansminister Magdalena Andersson (S) att hon inte kunde utesluta en återinförd fastighetsskatt, lika lite som hon kan utesluta ”en skatt på leenden”. Fastighetsskatten ska inte återinföras. Det är Moderaternas löfte till svenska folket. I stället behövs en egnahemsrörelse värd namnet.

Nämnda personer

Josefin Malmqvist

Riksdagsledamot (M), ordförande Moderatkvinnorna, ledamot i partistyrelsen
Fil. kand i filosofi, statsvetenskap och nationalekonomi (University of Oxford)

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Niklas Wykman

Finansmarknadsminister (M)
Etnologi, nationalekonomi, matematik och matematisk statistik (Stockholms uni., 2002-2006), doktorand i nationalekonomi (Örebro uni., 2011-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00