Debatt

Luf-toppar: Ullenhag kan göra L till ett stabilt mittenparti

DEBATT. Sverige behöver ett liberalt parti som står upp för den fria marknaden och grundläggande demokratiska värden. Vi hoppas att Erik Ullenhag blir Liberalernas nästa partiledare, skriver nio distriktsordföranden för Liberala ungdomsförbundet. 

Foto: LUF och Peter Knutson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Resultatet i Europaparlamentsvalet lämnade mycket att önska för Liberalerna. Det sämsta valresultatet någonsin i ett nationellt val, halverat antal parlamentariker och ett parti som är nästintill utraderat utanför storstäderna. Men vi såg också att Liberalerna hade fått sju procent av väljarstödet om endast förstagångsväljare fått rösta.

Nu behöver Liberalerna bli ett parti som ingjuter hopp och positivitet bland väljarna – för framtidens skull.

L måste inge framtidstro

Under lång tid har Liberalerna ramlat fram och tillbaka mellan olika ståndpunkter, ibland till och med i samma sakfråga, vilket har skapat en enorm otydlighet gentemot väljare. Samtidigt har många av partiets främsta företrädare drivit partiet åt ett mer konservativt håll.

Vi har tävlat med Moderaterna och Socialdemokraterna i vem som kan förespråka hårdast straff i stället för att prata om hur alla oavsett postadress ska få samma möjligheter. Vi har ställt oss bakom gränskontroller i stället för att utforma en politik som fokuserar på hur vi ska hjälpa så många människor som möjligt av dem som är på flykt. Vi menar att det Liberalerna nu måste välja är en väg som inger framtidstro.

Det har blivit bättre i Sverige

I Erik Ullenhag ser vi en stabil ideolog, någon som med integritet kan formulera liberala och långsiktiga svar på dagens utmaningar.

De senaste åren har samhällsdebatten allt mer präglats av hur dåligt det går för Sverige. Och visst är det sant att skjutningarna bland gängkriminella har blivit fler och att skolan ännu inte klarar av att leverera en jämlik utbildning, men om vi endast talar om delarna som behöver utvecklas så missar vi helheten och bidrar till att ingjuta en hopplöshet inte minst bland unga.

Faktum är att det på många sätt går bättre än någonsin för Sverige och även för de flesta som bor här. Vi är rikare, mer utbildade och lever längre. Ändå suckar många över att allt verkar gå åt fel håll.

Ullenhag är stabil

I ett land där alla verkar vilja ge sken av att det ena nödläget avlöser det andra, och att det krävs drastiska, extrema åtgärder för att komma till bukt med situationen, behöver vi mer än någonsin ett parti som även vågar prata om det positiva och med tålamod för långsiktiga formuleringar.

Ett liberalt parti som både klarar av att stå upp för den fria marknaden och förstår att det bara är så vi kan skapa det välstånd välfärden bygger på. Men också ett liberalt parti som står för grundläggande demokratiska värden för alla medborgare.

Sverige behöver ett stabilt mittenparti som levererar trygg politik som möter människors oro och som bygger på öppenhet, tolerans och liberalism. I Erik Ullenhag ser vi en stabil ideolog, någon som med integritet kan formulera liberala och långsiktiga svar på dagens utmaningar – utan att stirra sig blind på vad andra gör.

Känslan som L vill förmedla

“Sverige är på många sätt ett fantastiskt land. Vi har stora möjligheter. Men också mycket att ta tag i. Med ett liberalt program kan vi utveckla vårt land och ge svar på de frågor människor i dag känner oro och osäkerhet inför. Så kan vi ta tillvara alla möjligheter. Så kan vi skapa framtidstro.”

Så avslutar Erik Ullenhag sin debattartikel i Dagens Nyheter den 27/5. Precis den känslan ska Liberalerna förmedla. Det finns mycket att ta tag i och det ska göras – men samtidigt ska Sverige fortsätta vara ett möjligheternas land. Ett liberalt, öppet och humant land där det inte spelar någon roll vilken hudfärg du har, varifrån du kommer, vilken gud du tror på eller vem du älskar.

För Liberalernas och för Sveriges bästa hoppas vi att Erik Ullenhag blir Liberalernas nästa partiledare.
 

Soroush Rezai
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Väst
Elin Hjelmestam
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Stockholm
Carl-Johan Bonde
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Halland
Ximena Eling
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Dalarna
Anton Holmlund
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Västmanland
Karin Mäki-Kala
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Södermanland
Emil Scapaticci
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Östergötland
Jonathan Lilja
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Kalmarsund
Alex Nilsson
Distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Västernorrland
Nämnda personer

Erik Ullenhag

Sveriges ambassadör i Tel Aviv
Jur. kand (Uppsala uni., 1998)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00