LO: Klart vissa vill att vi tar på oss gula västar

Trots att inflationen är högre i Sverige än i flera andra europeiska länder har LO gått fram med lägre lönekrav än exempelvis Finland och Tyskland. LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson ser det som nödvändigt att prisökningarna knappas in under längre tid. Det kan dock komma att dröja innan lönerna är ikapp. 

Att andra länder&nbsp;i Europa ställt högre lönekrav än LO märks av även i Sverige berättar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.&nbsp;<br>
Att andra länder i Europa ställt högre lönekrav än LO märks av även i Sverige berättar LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson. 
Foto: Claudio Bresciani /TT
Louise Carlsson-Örning

Med en stigande inflation och kraftiga prisökningar på både energi och mat beskrivs förutsättningarna för årets avtalsrörelse som de svåraste sedan efterkrigstiden. 

– Det är historiskt svårt, nu får man vara lite kall och försöka hitta lösningar. Men det är ingen räkmacka, långt därifrån, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson till Altinget. 

I januari var inflationstakten enligt SCB:s KPI 11,7 procent och flera års reallöneökningar har tappats. Trots det har LO ställt krav på 4,4 procent i löneökningar för sina avtalsområden vilket i praktiken innebär reallönesänkningar. 

Det finns de som tittar på Frankrike och undrar varför vi inte kan ta på oss gula västar och slå sönder städer och elda däck, vi har sådana strömningar.

Torbjörn Johansson, LOs avtalssekreterare

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00