KU diskuterar Riksrevisionens framtid

VECKAN. KU ska på tisdag diskutera nya regler för Riksrevisionen. Samma dag släpper Finansinspektionen rapporten om tillståndet på de svenska finansmarknaderna.

Foto: Bild: Linus Hallgren
Mattias Croneborg

Tisdag 27/11

  • Flertalet av riksdagsutskotten håller sammanträde. Bland andra KU, Näringsutskottet, Skatteutskottet och Utrikesutskottet. KU ska diskutera nya regler för Riksrevisionen. Förslaget är att om en riksrevisors uppdrag upphör i förtid får KU välja en tillförordnad riksrevisor för tiden till dess att en ordinarie riksrevisor har valts och tillträtt. Det föreslås också att KU på eget initiativ eller på begäran av någon av riksrevisorerna ska samråda med en riksrevisor om frågor av organisatorisk art. Dessutom vill man att sambandet mellan riksdagen och Riksrevisionen ska stärkas. Det ska ske genom en förstärkning av Riksrevisionens parlamentariska råd. För att ge uttryck för rådets stärkta ställning föreslås att det byter namn till riksdagens råd för Riksrevisionen.
  • Samma dag släppet Finansinspektionen en rapport om stabiliteten i det finansiella systemet och FI bedömer tillståndet på de finansiella marknaderna. Den förra rapporten beskrev Sveriges ekonomi som stark och att motståndskraften i det finansiella systemet var tillfredsställande. FI varnade då för den höga skuldsättningen bland Sveriges befolkning vilket gjorde den finansiella sektorn extra känslig för störningar.

Onsdag 28/11

  • Riksdagen kommer att ta beslut om att mer moderna och rättssäkra regler för att hålla utlänningar i förvar. Riksdagen beslutar också om ändrade regler för Första–Fjärde AP-fonderna och för bastjänstgöring för läkare. 
  • Stefan Löfven återrapporterar från Europeiska rådets möte.
  • Konjunkturbarometern från Konjunkturinstitutet släpps. Konjunkturbarometern mäter stämningsläget i ekonomin. Barometern kollar på hur företag och hushållen ser på ekonomin och de framtida utsikterna för ekonomin. Det historiska snittet för indikatorn ligger på 100 och under oktober månad låg denna siffra på 108 vilket innebär att stämningsläget är starkare än normalt.

Torsdag 29/11

  • Flertalet av riksdagsutskotten håller sammanträde.

Fredag 30/11

  • Deadline för redovisning av utredningen om finansiell samordning mellan hälso- och sjukvård och sjukförsäkring. Utredningen kommer lägga fram förslag på hur en sådan finansiell samordning skulle kunna utformas och regleras.

Lördag 1/12

  • Internationella Aidsdagen. Denna dag instiftades av folkhälsominister från hela världen år 1988. Idag lever 36.9 miljoner människor med HIV världen över och förra året var det ungefär 940 000 människor som avled på grund av HIV relaterade sjukdomar. I Sverige är det 7000 människor som lever med sjukdomen och varje år det i snitt 456 svenskar som smittas av sjukdomen.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00