Johan har arbetat på Altinget Sverige i olika roller sedan 2016. I dag är han nyhetschef och redaktör för Altinget Rikspolitik.
Tidigare har Johan bland annat arbetat som reporter och webbredaktör på Aftonbladet och praktiserat på Upsala Nya Tidning och Sveriges ambassad i Bern.
Johan har en pol.kand i statskunskap från Uppsala universitet och en fil.master i journalistik från Stockholms universitet.
Kristersson får kämpa i Reinfeldts skugga
PARTILEDARBYTE. Med ny partiledare hoppas Moderaterna kunna vända opinionen. Det blir en grannlaga uppgift. Ett stöd på över 23 procent för partiet är undantag snarare än regel om man ser till historien.

Johan Manell
Nyhetschef och redaktör Altinget RikspolitikAnna Kinberg Batra lämnade partiledarposten i Moderaterna efter att opinionsläget försämrats kraftigt efter utspelet om relationen till Sverigedemokraterna i januari 2017.
Tappet i opinionen hade dock påbörjats tidigare. Redan i augusti 2016 började kurvan peka nedåt. För att fortsätta utför, med än snabbare takt, efter utspelet i januari.
I takt med de svikande opinionssiffrorna restes kraven på Kinberg Batras avgång och den 25 augusti valde hon att kliva åt sidan. Nu tar Ulf Kristersson med all sanolikhet över rodret och det är en grannlaga uppgift som väntar den nye partiledaren.
Reinfeldt sticker ut
I dag ligger Moderaterna på ungefär 17 procent i en sammanställning av opinionsundersökningarna. En bra bit ifrån valresultatet 2014 (23,3 procent). Klart under valresultatet från 2006 (26,2 procent). Och milsvid från valresultatet 2010 (30,1 procent).
Källa: Wikipedia/Novus
När man ser siffrorna för de tre senaste valen är det lätt att förstå Moderaternas oro över opinionsläget. Men ser man det i ett längre perspektiv är det snarare perioden under Fredrik Reinfeldt som sticker ut.
Under efterkrigstiden nådde partiet fram till Gösta Bohmans dagar aldrig över 20 procent i ett riksdagsval och sjönk till bottennoteringen 11,5 procent i valet 1970. När Bohman, som hyllats av Ulf Kristersson som en förebild, tog över rodret efter valdebaclet 1970 vände förvisso trenden. Men Bohmans bästa valresultat (20,3 procent i valet 1979) var också det klart under de nivåer vi vant oss vid för Moderaterna under senare år.
I de två val partiet leddes av Ulf Adelsohn låg siffrorna strax över 20 procent. Carl Bildt som av ett antal länsförbund föreslogs göra comeback som partiledare fick mellan 18 och 23 procent i riksdagsvalen under sina 13 år som partiledare. Och för att ta ett senare exempel så ligger Moderaterna i opinionen redan i dag över valresultatet från 2002 då Moderaterna fick 15,3 procent under Bo Lundgrens ledning.
Fler partier att konkurrera med
Till detta bör också tilläggas att riksdagen under den här perioden har vuxit i antal partier. I dag är det fler partier som konkurrerar om platserna i riksdagen än någonsin tidigare. Bohman och Adelsohn hade bara fyra andra riksdagspartier att tampas med i kampen om rösterna. Ulf Kristersson kommer att ha sju andra riksdagspartier att slåss om väljarnas gunst med.
Kristersson säger att han ännu inte har ett mål om hur stort han vill/tror Moderaterna blir i valet nästa år. Vad som kommer att ses som en framgång respektive ett misslyckande inom partiet avgörs i mångt och mycket av hur långt bak i historieböckerna Moderaterna väljer att bläddra.

Ulf Kristersson
