Kommuntopp blir ny europaparlamentariker 

Efter att Johan Danielsson (S) utsetts till bostadsminister står hans stol i Europaparlamentet ledig. Nu kommer beskedet att den platsen tas över av Ilan De Basso (S), kommunalråd i Jönköping.

Ilan De Basso byter rådhuset i Jönköping mot Europaparlamentet i Bryssel.
Ilan De Basso byter rådhuset i Jönköping mot Europaparlamentet i Bryssel.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Johan Manell

Ilan de Basso är kommunalråd i Jönköping sedan 2010 och även ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse sedan 2013. Men om cirka en vecka byter han politisk arena och blir europaparlamentariker.  

– Jag känner mig redo och är väldigt motiverad, säger han på en pressträff.

Riksdagskandidatur

Ilan De Basso är också ett av Socialdemokraternas toppnamn i riksdagsvalet i sin valkrets. Men han har inga planer på att lämna Europaparlamentet redan nästa höst.  

– Det är min ambition att sitta hela mandatperioden. Jag kommer att ta en diskussion med valberedningen i mitt partidistrikt och ha kontakt med partiorganisationen och återkomma med besked naturligtvis. Men min strävan och det självklara jag ser är att fullfölja den här mandatperioden så att man får kontinuitet i det här arbetet, säger han till Altinget.

Pussel

Frågor som intresserar honom är utrikespolitik, arbetsmarknad och utbildning. Men vilka frågor han kommer att få jobba med i parlamentet och i vilket utskott han hamnar i är inte klart än.

Det händer nämligen mycket på samma gång. Halva mandatperioden har gått i parlamentet och då görs det alltid en översyn i de politiska grupperna för eventuella förändringar. Och samtidigt är ytterligare en svensk socialdemokrat på väg att lämna parlamentet eftersom Jytte Guteland står på valbar plats i riksdagsvalet.

– Det innebär att vi om åtta-nio månader kommer att ha en förändring till i vår svenska delegation. Och arbetet med att se över alla uppdrag som ledamöterna har pågår som mest intensivt i vår socialdemokratiska grupp. Det är ett pussel att få ihop det här, säger Heléne Fritzon (S), ledamot i Europaparlamentet, till Altinget.

Prioritering

Socialdemokraterna gick till val 2019 på frågor som klimat och miljö, sysselsättning och arbetsmarknad, jämställdhet samt mänskliga rättigheter och demokrati. Det blir vägledande i utskottsambitionerna. 

– Det är min ambition att vi ska fortsätta med den tydliga prioriteringen. Det är för oss de allra viktigaste områdena att vara verksam i, säger Fritzon.

Läs också

Nämnda personer

Ilan de Basso

Ledamot i partistyrelsen (S)

Heléne Fritzon

Europaparlamentariker (S), vice ordförande S&D, ledamot i partistyrelsen
Lågstadielärare (Högskolan Kristianstad, 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024