KD vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten

MYNDIGHETER. Kristdemokraterna vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten. "Det finns en stor kritik mot myndigheten" säger partiets miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) med när Havs- och vattenmyndigheten inledde arbetet med att tömma fartyget Lindesnäs på olja. 
Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) med när Havs- och vattenmyndigheten inledde arbetet med att tömma fartyget Lindesnäs på olja. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johanna Alskog
Fakta
Havs- och vattenmyndigheten är placerad i Göteborg och inrättades under Alliansregeringen. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) invigde den nya myndigheten i juli år 2011.
Myndigheten har haft två generaldirektörer: Björn Risinger (2011-2015) som i dag är generaldirektör för Naturvårdsverket samt Jakob Granit som tillträdde år 2016.

Kristdemokraterna vill lägga ner Havs- och vattenmyndigheten i Göteborg. De uppgifter myndigheten har i dag bör istället föras över till Jordbruksverket och Naturvårdsverket. Det skriver partiet i sin följdmotion till miljöbudgeten.

Enligt Kjell-Arne Ottosson, miljöpolitisk talesperson för Kristdemokraterna, är den främsta orsaken bakom partiets ståndpunkt att det finns ett utbrett missnöje med myndigheten.

– Det är en fråga med flera delar. Hur många myndigheter ska vi ha? Men framför allt så finns det en stor kritik mot myndigheten. Den tillit som en så viktig myndighet ska ha saknas. Inte minst måste det finnas tillit hos näringslivet, säger han till Altinget.

Altinget logoRikspolitik
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget rikspolitik får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.