Debatt

Kasta Tidöavtalet i papperskorgen, regeringen

Regeringen verkar acceptera SD:s trollfabrik i och med att den fortsätter att regera med SD:s stöd. När är gränsen nådd för vad Sverigedemokraterna kan komma undan med? Det frågar sig Annie Östlund (C), kommunalråd Huddinge kommun.

Regeringen måste säkra Sveriges demokrati genom att kasta Tidöavtalet i papperskorgen, skriver debattören.<br>
Regeringen måste säkra Sveriges demokrati genom att kasta Tidöavtalet i papperskorgen, skriver debattören.
Foto: Caisa Rasmussen/TT
Annie Östlund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraternas trollfabrik kan inte bortförklaras som skämt och satir. Nazisten Theodor Engström mördade Ing-Marie Wieselgren och min partiledare Annie Lööf var en av hans måltavlor. Vilseledande information och demonisering av motståndare är förödande för demokratin och får allvarliga konsekvenser för samhället och individen. Regeringen måste säkra Sveriges demokrati genom att kasta Tidöavtalet i papperskorgen.

Altingets gratis nyhetsbrev

Trollfabriken avhumaniserar andra politiker

Kalla fakta har granskat SD och hittat att partiet driver en dold trollfabrik. Med anonyma konton svartmålar de samhället och avhumaniserar andra politiker. I Huddinge kommunfullmäktige sitter en SD-politiker som arbetar i trollfabriken. Han sitter på bänkraden bakom mig och hans jobb är att driva hat och hets mot politiker som mig. SD:s partiledare, deras kommunikationschef, och deras oppositionsråd i Huddinge kallar det för skämt och uppenbar satir.

Jag skrattar inte åt trollfabrikens memes. I Almedalen mördades Ing-Marie Wieselgren och Theodor Engström planerade att mörda min dåvarande partiledare. Hatet på sociala medier inspirerade honom till att agera på sina sjuka fantasier. Han dömdes inte bara för mordet utan även för terroristbrott för mordplanerna på Annie Lööf, eftersom det hade fått allvarliga konsekvenser för samhället, skrev rätten. Knappast något att kalla skämt och satir.

Putin eller Åkesson?

Jimmie Åkesson benämner Kalla faktas granskning som ”…en gigantisk, inhemsk påverkansoperation från det samlade vänsterliberala etablissemanget.” Jag hade väntat mig det från Viktor Orbán eller Vladimir Putin. Som partiledare för ett demokratiskt valt parti vore det mer rimligt att bemöta fakta. En grundläggande demokratisk princip är att stå för sina åsikter och inte anonymt rasera det offentliga samtalet. Forskare är överens om att starka och oberoende public service-medier är bra för demokratin och dess värdegrund. I en demokrati frodas mänskliga rättigheter, jämställdhet, frihet och folkutbildning, och demokratiskt styrda länder startar inte krig mot varandra.

Jag skrattar inte åt trollfabrikens memes.

Därför står vi nu inför en brytpunkt för Sverige. Regeringen verkar acceptera trollfabriken och därmed fortsätta regera med SD:s stöd, fortsätta vara beroende av ett parti som arbetar för att förstöra demokratin. När, om inte nu, är gränsen nådd för regeringen? Det är dags att slänga Tidöavtalet i papperskorgen där det hör hemma och i stället söka en samlingsregering i mitten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00