Amineh Kakabaveh: ”Jag ångrar ingenting”

Efter mer än ett decennium som riksdagsledamot för Vänsterpartiet lämnade Amineh Kakabaveh 2019 partiet med buller och bång och blev politisk vilde. För Altinget berättar hon om tiden som riksdagsledamot, om de uppslitande interna V-bråken, hedersförtryck och om vad hon gör nu för tiden.

"Jag gjorde ett bra jobb i utskotten, och det vet Jonas Sjöstedt. Men när Vänsterpartiet inte agerade i andra viktiga frågor som jag brinner för - trots att det stod i partiprogrammet att partiet skulle - kunde jag inte bara stå bredvid och se på", säger före detta Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh till Altinget.
"Jag gjorde ett bra jobb i utskotten, och det vet Jonas Sjöstedt. Men när Vänsterpartiet inte agerade i andra viktiga frågor som jag brinner för - trots att det stod i partiprogrammet att partiet skulle - kunde jag inte bara stå bredvid och se på", säger före detta Vänsterpartisten Amineh Kakabaveh till Altinget.Foto: Christine Olsson/TT
Marie Lundahl

För snart ett år sedan, efter valet 2022, tog Amineh Kakabavehs senaste mandatperiod som riksdagsledamot slut. 

– Jag känner mig befriad. Äntligen har jag kunnat driva de frågor jag tycker är viktiga utan att bli tillrättavisad av en partiledning eller att kollegor fryser ut mig, säger hon till Altinget.

Amineh Kakabaveh syftar till den långvariga interna konflikt mellan henne och Vänsterpartiets ledning som pågick i åratal under hennes tid som riksdagsledamot. Konflikten briserade inför öppen ridå hösten 2019 när hon medverkade i SVT:s program Min sanning och öppet berättade om motsättningarna. Efter det lämnade hon partiet och blev politisk vilde. Men mer om det strax.

Hedersförtryck: ”På liv och död”

Hedersförtryck, kvinnors rättigheter och människors lika värde är de frågor Amineh Kakabaveh har kämpat mot sedan hon kom till Sverige som kurdisk flykting och före detta peshmarga för 30 år sedan.

– Att kämpa mot hedersförtrycket ända upp till riksdagsnivå har för mig aldrig handlat om att göra karriär. Nej, de här frågorna är på liv och död för mig och miljontals andra flickor och kvinnor. Jag kommer aldrig att sluta, säger hon.

Som riksdagsledamot jobbade hon genom åren i utskotten för bland annat utbildning, bostadsfrågor, kultur och i EU-nämnden. Vid sidan av har hon konsekvent engagerat sig i frågor om hedersförtryck och kvinnors- och minoriteters rättigheter, och har även öppet uttalat sig i utrikespolitiska frågor rörande exempelvis kurder, Iran, Turkiet och Nato.

Amineh Kakabaveh jobbar just nu med att färdigställa en antologi om hedersförtryck, där hon intervjuat både utsatta personer och yrkesmänniskor som arbetar för att minska hedersförtrycket.
Amineh Kakabaveh jobbar just nu med att färdigställa en antologi om hedersförtryck, där hon intervjuat både utsatta personer och yrkesmänniskor som arbetar för att minska hedersförtrycket. Foto: Altinget/Marie Lundahl

Hot efter kritiska åsikter

Amineh Kakabaveh är ateist men född muslim, uttalad marxist och socialsekreterare till yrket. Trots många hot och rasistanklagelser har hon genom åren stått fast vid sina kritiska åsikter om hedersförtryck, religiös fundamentalism och radikalisering. Exempelvis att slöja, niqab och burka är en religiös, förtryckande uniform och att de av många flickor under arton år bärs av tvång.

– Jag har hela tiden bott och arbetat i förorten, till skillnad från många andra politiker i riksdagen. Det finns stora problem i förorten med hedersförtryck och manlig moralpolis som kontrollerar tjejer och kvinnor. Och det är inte bara muslimer som gör det.

– Jag och alla andra kvinnor som utsatts för detta vet att det är sant.

2005 blev hon ordförande för den då nystartade föreningen Varken hora eller kuvad, inspirerad av en fransk systerförening som startat några år tidigare. 2008 började hon som ersättare i riksdagen för Vänsterpartiet där hon började driva sina frågor.

Kriminalisering av oskuldskontroll

Under regeringskrisen 2021 spelade Amineh Kakabaveh en viktig roll. Socialdemokraterna förhandlade med henne för att hon skulle rösta gult så att riksdagen kunde släppa fram Stefan Löfven som statsminister en tredje gång, vilket också skedde. De enades om nio sakpolitiska punkter, bland annat om att kriminalisera oskuldskontroller.

Amineh Kakabaveh hjälpte även till att släppa igenom Magdalena Anderson till statsminister efter hårda förhandlingar med Socialdemokraterna. Då enades parterna om att Socialdemokraterna skulle öka samarbetet med det syrienkurdiska Demokratiska unionspartiet

”Gjorde ett bra jobb”

Så vad hände mellan Amineh Kakabaveh och Vänsterpartiet? Redan 2016 gick dåvarande V-ledare Jonas Sjöstedt ut med att partiets förtroende för Kakabaveh sviktade. Många inom partiet ansåg att hon spred rasistisk information om förorten, var svår att samarbeta med och ägnade sig åt arbetsuppgifter som inte var hennes.

– Jag gjorde ett bra jobb i utskotten, och det vet Jonas Sjöstedt. Men när Vänsterpartiet inte agerade i andra viktiga frågor som jag brinner för, trots att det stod i partiprogrammet att partiet skulle, kunde jag inte bara stå bredvid och se på, säger hon.

– Jag ångrar ingenting.

Amineh Kakabaveh har hela tiden bott och arbetat i Stockholms söderförorter,
Amineh Kakabaveh har hela tiden bott och arbetat i Stockholms söderförorter, "till skillnad från många andra politiker i riksdagen". Här står hon utanför Café Lyran i Bredäng, i närheten av Varken hora eller kuvads kontor. Foto: Altinget/Marie Lundahl

Toppstyrt parti

Enligt Kakabaveh mobbades hon öppet av vissa partikollegor i sociala medier och frystes ut på möten av partikollegor som inte gillade hennes engagemang. Den sista tiden sjukskrev hon sig en dag i veckan inför gruppmötena för att stå ut.

– Partiet är toppstyrt och partipiskan är hård. Flera av dem som är emot mig sitter i ledningen, säger hon, men betonar flera gånger under intervjun att hon samtidigt haft stöd från andra i partiet.

En intern uteslutningsprocess påbörjades 2019 i samma veva som Kakabaveh framträdde i SVT:s Min Sanning.

– Amineh har inte deltagit i riksdagsgruppens arbete på över ett års tid. Hon sprider falska nyheter och en bild av Vänsterpartiet som inte stämmer, sade V:s partisekreterare Aron Etzler till Sveriges Radio då.

Kampen fortsätter

Men Kakabaveh är inte bitter. Även om riksdagen är en mäktig plattform känner Amineh Kakabaveh att hon fortfarande kan påverka. Hon jobbar vidare i Varken hora eller kuvad, gör poddar, gör en tidning och leder kurser. Hon får många förfrågningar på grund av sitt engagemang i hedersförtryck och kvinnors rättigheter, och reser över hela världen för att föreläsa.

– Jag jobbar just nu med en antologi som snart är klar. Den innehåller röster från både kvinnor och män som utsatts för hedersförtryck, men även personer i samhället som arbetar för att få bort hedersförtrycket, säger hon.

Kommer du engagera dig partipolitiskt igen?

– Många har frågat. Nej, inte i något parti, men däremot håller jag på att undersöka möjligheten att starta en politisk rörelse med likasinnade, för att lyfta de viktiga samhällsfrågor som politikerna, särskilt oppositionen, totalt ignorerar. Men att starta en rörelse tar lång tid.

Amineh Kakabaveh är öppen för att i framtiden återigen ställa upp i riksdagsvalet, även om hon i dagsläget inte har några konkreta planer.

– Det är inte omöjligt att jag kandiderar igen.

Nämnda personer

Amineh Kakabaveh

Ordförande Varken hora eller kuvad (VHEK)
fil. mag. socialt arbete (Stockholms uni., 2005)

Jonas Sjöstedt

Toppkandidat (V) Europaparlamentsvalet, tidigare partiledare Vänsterpartiet
Gymnasieutbildning

Aron Etzler

Partisekreterare Vänsterpartiet, ledamot i partistyrelsen (V)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00