Om  
Maria Mindhammar

Hon är Migrationsverkets nya generaldirektör

Maria Mindhammar, som i dag leder Arbetsförmedlingen, är Migrationsverkets nya generaldirektör. ”Jag ska vara på den plats där regeringen tycker att jag gör bäst nytta”, säger hon.

Efter fyra år på Arbetsförmedlingen tar Maria Mindhammar nu över som ny generaldirektör på Migrationsverket.
Efter fyra år på Arbetsförmedlingen tar Maria Mindhammar nu över som ny generaldirektör på Migrationsverket.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Miranda Olsson

Regeringen och Sverigedemokraterna vill se en omläggning av svensk migrationspolitik, en central del av Tidöavtalet, och i vintras kom nyheten att Migrationsverkets generaldirektör sedan 2016, Mikael Ribbenvik, inte skulle få förlängt.

Nu står det klart att det blir Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar som kommer att efterträda honom.

– Hon har i sina tidigare uppdrag visat prov på mycket god förmåga att leda förändringsarbete och utveckla verksamheter på ett strategiskt, effektivt och rättssäkert sätt, säger migrationsminister Maria Malmer Stenergard på en pressträff.

Tidigare generaldirektörer
  • Mikael Ribbenvik 2016–2023
  • Anders Danielsson 2012–2016
  • Christina Werner (t.f) 2011–2012
  • Dan Eliasson 2007–2011
  • Janna Valik 2004–2007

Med flera.

Maria Mindhammar har varit generaldirektör för Arbetsförmedlingen sedan 2019.

– Jag ska vara på den plats där regeringen tycker att jag gör bäst nytta, säger hon och får göra sig redo på att ta över en myndighet som är viktig för regeringssamarbetet.

– Det ställs alltid stora krav på en myndighet att titta på arbetssätt, att titta på nya regler och lyssna på vad regeringen bestämmer tillsammans med riksdagen naturligtvis.

Frågan om Sverigedemokraterna ska få inflytande över rekryteringen av Migrationsverkets nya generaldirektör har varit uppe för diskussion. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard är det hon själv som skött rekryteringen.

–  Men det är klart att med tanke på hur stor del av Tidöavtaltet som ska förverkligas genom Migrationsverket så har jag varit mån om att samtliga partier som står bakom Tidöavtalet känner förtroende för den nya ledningen.

Läs också

Tackar medarbetarna

Migrationsverkets tidigare generaldirektör Mikael Ribbenvik hade jobbat på myndigheten i över 20 år när hans förordnande avslutades innan sommaren. Sedan dess leder överdirektör Inga Thoresson Hallgren myndigheten som vikarierande generaldirektör.

Arbetsförmedlingens överdirektör Lars Lööw kliver upp som vikarierande generaldirektör när Maria Mindhammars efterträdare nu ska rekryteras och det är med viss separationsångest Mindhammar lämnar sitt uppdrag, säger hon på pressträffen och tackar sina medarbetare på myndigheten.

– Vi gick in i ett oerhört tufft läge för några år sedan och där är vi inte i dag. Vi har klarat omställningen med 3 000 färre medarbetare, vi har klarat reformeringen och vi har klarat pandemin.

Maria Mindhammars förordnande inleds den 18 september och sträcker sig sex år framåt.

Läs också

Nämnda personer

Maria Mindhammar

Generaldirektör Migrationsverket
Jurist (Lunds uni., 1987)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024