Han blir yngst i kammaren

När Paula Holmqvist (S) lämnar sin riksdagsplats tar Jonathan Svensson över. I dagsläget är han ersättare för henne, men blir ordinarie riksdagsledamot den 4 mars – och därmed yngst i riksdagen.

Jonathan Svensson under en interpellationsdebatt i januari.
Jonathan Svensson under en interpellationsdebatt i januari.Foto: Riksdagen
Albin Bohlin

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Paula Holmqvist har meddelat att hon avgår som riksdagsledamot av personliga skäl. Hon har varit ledig från sina uppdrag i riksdagen i perioder och då har 23-årige Jonathan Svensson från Vänersborg ersatt henne. Han tar nu över hennes plats och blir ordinarie riksdagsledamot för Socialdemokraterna efter ett halvår som ersättare.

– Det är jättekul och det är en fantastisk möjlighet att vara med i den inre politiska sfären i så pass ung ålder, även om alla arbetar på samma villkor, under samma förutsättningar och har lika mycket att säga till om. Det finns poäng i att det finns en bredd i vilka som sitter i riksdagen och andra beslutande församlingar – det är tillsammans som vi fattar de bästa besluten, säger han till Altinget.

Han nämner välfärds-, skol- och arbetsmarknadsfrågor som särskilt viktiga.

– Det viktigaste är att oavsett vem du är, varifrån du kommer, hur dina föräldrars utbildningsbakgrund ser ut eller hur stor din plånbok är så ska du ha samma möjligheter i samhället. Det är egentligen en ambition som går in på flera områden, inte bara skola, sjukvård och arbetsmarknad – det handlar om många saker.

När han tillträder sin ordinarie riksdagsplats den 4 mars tar han även över Paula Holmqvists roll som suppleant i arbetsmarknadsutskottet.

– Jag ser fram emot att, tillsammans med den övriga socialdemokratiska riksdagsgruppen, driva vår politik och försöka få svenska folket att inse vilken total välfärdsslakt den nuvarande regeringen genomför så att vi, efter valet 2026, kan ta över makten igen och stärka det här samhället i grunden.

Nämnda personer

Jonathan Svensson

Riksdagsledamot (S), suppleant i arbetsmarknadsutskottet
Kandidatexamen i statsvetenskap (Göteborgs uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00